23.8.22

Έκαναν αγώνες τύπου Survivor στη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της Γαλλίας...

...και προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση...
Πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία μετά την αποκάλυψη ότι διοργανώθηκε εκδήλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας στήθηκαν στίβοι μάχης, όμοιοι με αυτούς σε παιχνίδι ριάλιτι, αλλά και επετράπη στους κρατουμένους να οδηγήσουν καρτ... 

Οι εικόνες από το Fresnes παρουσιάστηκαν σε ένα βίντεο 25 λεπτών, που κυκλοφόρησε στο YouTube, και θύμισαν Survivor. 



Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Ντουπόν – Μορετί, χαρακτήρισε σε πλάνα «σοκαριστικά» και διέταξε εσωτερική έρευνα, παρότι ήταν το τμήμα Επικοινωνίας του υπουργείου του αυτό που φαίνεται ότι ενέκρινε το πρότζεκτ και είχε δει πλάνα, πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή τους, για να διαβεβαιωθεί πως δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας. 

«Ο αγώνας κατά της υποτροπής περιλαμβάνει την επανένταξη (σ.σ. των κρατουμένων), αλλά σίγουρα δεν περιλαμβάνει καρτ» σημείωσε ο υπουργός σε tweet του.



Η γαλλική Le Figaro ενημέρωσε πως η έγκριση δόθηκε από το «υψηλότερο επίπεδο», ενώ αξιωματούχος, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, επεσήμανε: «Αυτό το οποίο μάς παρουσίασαν δεν ανέφερε τίποτα για καρτ. Γινόταν λόγος για αθλητικές προκλήσεις, σχοινάκια» 

Το πρότζεκτ φαίνεται ότι έλαβε σχετική έγκριση και από τη γαλλική Αρχή Φυλακών. 

Ο Τζίμι Ντελίστ, ο διευθυντής του Fresnes, υπεραμύνθηκε της εκδήλωσης επισημαίνοντας πως συγκεντρώθηκαν 1.700 ευρώ για φιλανθρωπίες. 

Ο Έρικ Σιοτί, του κεντροδεξιού κόμματος, είναι από εκείνους που εξέφρασαν - με τον πλέον εμφατικό τρόπο - τη δυσαρέσκειά τους, αναφέροντας πως «οι φυλακές μας δεν είναι κατασκηνώσεις διακοπών όπου φύλακες και κρατούμενοι συνδέονται με φιλικούς δεσμούς». 

«Υπάρχει μια μορφή υποκρισίας από τον υπουργό (...) είτε ενημερώθηκε, είτε όχι. Δεν μπορεί να απαιτεί έρευνα αν το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Ο υπουργός πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Αυτές οι εικόνες έχουν σοκάρει πολλούς Γάλλους και πολλά θύματα» δήλωσε στο BFMTV. «Πίσω από κάθε κρατούμενο υπάρχει ένα θύμα και αυτά τα θύματα είναι που σκέφτομαι».

Αξιωματούχος των γαλλικών φυλακών δήλωσε ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στους αγώνες δεν είχε καταδικαστεί για φόνο ή βιασμό και ότι η εκδήλωση δεν κόστισε στους φορολογούμενους «ούτε δεκάρα».

Η ιστορία των φυλακών

Το κατάστημα κράτησης είχε χτιστεί τον 19ο αιώνα για περίπου 1.700 κρατουμένους. Πλέον, πιστεύεται ότι είναι περισσότεροι από 2.000 οι άνδρες φυλακισμένοι και 100 οι γυναίκες. 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη χώρα, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανδρική πτέρυγα είχε καταληφθεί από τους Ναζί, που βασάνιζαν και εκτελούσαν μέλη της γαλλικής αντίστασης αλλά και Βρετανούς αξιωματούχους πληροφοριών. 

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Μπόλντουιν είχε κρατηθεί στο Fresnes μετά από σύλληψή του το 1949 για κλοπή, που αποδείχθηκε λανθασμένη. 

Με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: