30.8.22

Αντίο επιτελικό κράτος...

Ο Μητσοτακης ξαναμοιραζει την "τράπουλα" στους υπουργους... 
Τι είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όταν έκλεισαν οι κάμερες. Το υπουργικό θα λειτουργεί περισσότερο πολιτικά. Νέο “όχι” σε πρόωρες εκλογές.
Το...πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, όταν έκλεισαν οι κάμερες.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε στα μέλη της κυβέρνησης ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελέσει “ένα πολιτικό κέντρο  με  ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.”

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς μέχρι σήμερα το “επιτελικό κράτος” σήμαινε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στα υπουργεία και ο πρωθυπουργός χάρασσε την κυβερνητική πολιτική με μία ομάδα στενών συνεργατών.

Σε αντίθεση π.χ. με τον Κώστα Καραμανλή, που είχε συγκροτήσει την κυβερνητική επιτροπή, μία ομάδα υπουργών που συμμετείχαν στη χάραξη στρατηγικής, ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει το Μαξίμου σε “καγκελαρία” και οι περισσότεροι υπουργοί φέρονται να ήταν υπό “επιτροπεία”, πολύ περισσότερο πχ από ό,τι επί Αντώνη Σαμαρά.

Πλέον όμως και ενώ η υπόθεση των υποκλοπών έχει φέρει την κυβέρνηση σε λεπτή πολιτική θέση, ο πρωθυπουργός “βάζει πιο πολύ στο παιχνίδι” τους υπουργούς, ξαναμοιράζοντας την τράπουλα και θέλοντας προφανώς να τους καταστήσει συμμέτοχους και συνυπεύθυνους στις κυβερνητικές επιλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε επίσης επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις). O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τις γραμμές άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε μία ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα. Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικιλιας, παρουσίασε τις εποδόσεις του τουρισμού, όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι όσο Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, σημείωσε όμως πως, εαν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες. Η κρίση αυτή εκτίμησε, ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως ξεκαθάρισε ότι: “Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών”, κόβοντας έτσι τη φόρα σε υπουργούς που ζητούν παροχές εν όψει ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις, που είχε καταθέσει στην ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες, για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Επισήμανε δε ότι αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο. 

Νews247.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια: