30.8.22

Γερμανογαλλικό «στοπ» στην απαγόρευση εισόδου Ρώσων στην Ευρώπη...


Κοινό έγγραφο θέσεων που επιχειρεί να βάλει τέλος στη συζήτηση για τη γενικευμένη απαγόρευση εισόδου Ρώσων τουριστών ή επισκεπτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες φαίνεται να υιοθετούν ηπιότερη προσέγγιση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη στις σχέσεις τους με τη Μόσχα...

«Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων», σημειώνεται στο κείμενο που διένειμαν οι υπηρεσίες της Ανναλένας Μπέρμποκ και της Κατρίν Κολονά στα υπουργεία Εξωτερικών των υπολοίπων 25 κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Πράγα.

Αν και δέχεται ότι οι αιτήσεις για χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου που υποβάλλονται από πολίτες της Ρωσίας πρέπει να μελετώνται προσεκτικά για να αποτρέπονται κίνδυνοι για την ασφάλεια, το κοινό έγγραφο των δύο ηγέτιδων χωρών της Ένωσης επικαλείται τη σημασία της «μεταμορφωτικής δύναμης της εμπειρίας της ζωής σε δημοκρατικά συστήματα από πρώτο χέρι».

«Οι πολιτικές μας για τις βίζες πρέπει να το αντανακλούν αυτό και να επιτρέπουν διαπροσωπικές επαφές στην ΕΕ στους Ρώσους που δεν συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση», συνεχίζει το κείμενο, που δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το έγγραφο υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει διατηρηθεί το τρέχον νομικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και επαγγελματίες να εισέρχονται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν αντιμετωπίζουν πολιτική δίωξη στη Ρωσία ή όχι.

Προειδοποιεί εναντίον της επιβολής εκτεταμένων περιορισμών στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων και τονίζει πως είναι σημαντικό να μην αποξενωθούν οι μελλοντικές γενιές Ρώσων από την Ευρώπη.

Επιπλέον, η απαγόρευση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κλιμάκωση των εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στη Ρωσία, όπου αρκετοί πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες τους όταν θεωρούν πως δέχονται επίθεση ή μετατρέπονται σε θύματα αυτών που εκλαμβάνουν ως ρωσοφοβικές εξωτερικές δυνάμεις, επισημαίνει το κείμενο.

Το κείμενο της κοινής γερμανογαλλικής θέσης έρχεται αμέσως μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που ουσιαστικά απέδειξαν ότι ο αποκλεισμός των Ρώσων πολιτών δεν είναι κάτι που μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των κινήσεων που προτίθεται να ακουλουθήσει η ηγεσία της ΕΕ, αδειάζοντας στην ουσία τα μέλη που υποστηρίζουν ένθερμα το μέτρο.

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: