31.8.22

Υποκλοπές: Χωρίς κινητά στην επιτροπή Θεσμών...

Θα κληθούν και οι εννέα μαζί...
Χωρίς κινητά τηλέφωνα και με ταυτόχρονη ακρόαση των εννέα ατόμων, που έχουν κληθεί να απαντήσουν για την ΕΥΠ, θα συνεδριάσει αύριο το πρωί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για τις υποκλοπές και επιλέγει μία διαδικασία που συσκοτίζει...

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανακοίνωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ότι οι βουλευτές μέλη της επιτροπής δεν θα επιτραπεί να πάρουν μαζί τους αύριο κινητά τηλέφωνα, με το επιχείρημα ότι πρέπει αυτή τη φορά να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ομολογία του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην ακρόαση του την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πως “a priori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις”, προκάλεσε αίσθηση, με τον κ.Τασούλα και τη ΝΔ να καταγγέλουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για “ζωντανή αναμετάδοση” της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος των βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για τις υποκλοπές, για αυτό και εστιάζει σε περιφερειακά θέματα. Η αντιπολίτευση πάντως θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση, διαμηνύοντας οτι δεν θα κάνει τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το Προεδρείο της Βουλής να εξετάσει τα πρακτικά της αυριανής συνεδρίασης και εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, να τα δημοσιοποιήσει, διαφορετικά να παραμείνουν απόρρητα. Ο κ. Τασούλας δεν δεσμεύτηκε ως προς αυτό.

Ως προς τη διαδικασία, η πλειοψηφία αποφάσισε να κληθούν ταυτόχρονα αύριο και τα εννέα άτομα που έχουν ζητήσει τα κόμματα να μιλήσουν στην επιτροπή, δηλαδή: Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Δεμίρης, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δραβίλλας, οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι δεν γίνεται να κληθούν και οι εννέα μαζί στην επιτροπή. Πρότειναν δε να κληθούν κατά μόνας ή σε δύο ενότητες ανάλογα με τη χρονική περίοδο, ενώ κατηγόρησαν την κυβερνητική πλειοψηφία για συνέχιση της συνταγματικής εκτροπής, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα επιτρέψει να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Ωστόσο η ΝΔ επέμεινε και έτσι θα κληθούν και οι εννέα αύριο. Οι βουλευτές θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα σε όποιον εξ αυτών επιθυμούν, ωστόσο μάλλον δε θα υπάρξει η δυνατότητα follow up ερωτήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έθεσαν το ερώτημα εάν οι εμπλεκόμενοι ως εκ της θέσεως τους στο θέμα της ΕΥΠ μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο για να μην απαντήσουν.

Η απάντηση σε αυτό είναι ότι οι εννέα δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ασκεί έλεγχο.

Κατρούγκαλος: Η θεσμική εκτροπή συνεχίζεται με μία διαδικασία- μπάχαλο
Ο κ. Κατρουγκαλος στη συνέχεια δήλωσε:

“Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού. Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.

Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.

Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.

Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια.

Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή Επιτροπή θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει.”

Λιακούλη: Η λογική της επιτροπής Θεσμών οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη σχολίασε στη συνέχεια:

"Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά.

Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας", σχολιάζει η κ. Λιακούλη.

Καραθανασόπουλος: Να υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων, με εξαίρεση θέματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συνέχεια δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα, να υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων, γιατί δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο. Σε θέματα τα οποια μπορεί να είναι απόρρητα και σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, τότε μπορεί να εξετάζεται κατά περίπτωση το θέμα της μη δημοσιοποίησης τους.”

Στο ερώτημα εάν αύριο οι βουλευτές μέλη της επιτροπής θα προσέλθουν με τα κινητά τους ή χωρίς, απάντησε: “Είναι ένα ψευτοδίλημμα αυτό. Γιατί από τη στιγμή που τα έγγραφα γίνονται φειγ βολάν και ζωντανές μεταδόσεις, είναι ψευτοδίλημμα το να λες αν θα γίνει ή όχι. Αυτό που προστατεύει τον καθέναν είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας σε βάθος της υπόθεσης αυτής”.

Βικυ Σαμαρα

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: