30.8.22

Covid-19: Ώρα αποφάσεων πριν το άνοιγμα των σχολείων...



Σήμερα η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό που θα ασχοληθεί με το άνοιγμα των σχολείων. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες σύσταση, όχι όμως υποχρέωση για χρήση μάσκας...

«Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας. Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα», δήλωνε (MEGA) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για ηπιότερα μέτρα.

Για τη χρήση μάσκας η κατεύθυνση που έδωσε είναι αυτή της «σύστασης» και όχι της υποχρεωτικότητας. Σχετικά με τα τεστ Covid, δήλωνε πως θα «πρέπει να είναι στοχευμένα καθώς δεν έχουνε το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο».

Η χαλάρωση των μέτρων στα σχολεία δεν σημαίνει πως στο μέλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές καθώς η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε».

Επιστροφή χωρίς μάσκες

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε γιατί -κατά την προσωπική της άποψη- η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν χρειάζεται να γίνει με μάσκες.

Η κ. Παγώνη ανέλυσε το σκεπτικό αναφέροντας (ΣΚΑΪ) ότι το καλοκαίρι όλοι πήγαν διακοπές με γνωστούς και φίλους, έδιναν φιλιά και αγκαλιές με τους παππούδες και έπαιζαν σε παιδότοπους, αλλά τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα στις 12 Σεπτεμβρίου για να πάνε στο σχολείο.

Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμός και πρόληψη 

Οι ειδικοί που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις έχουν στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων όπως:

Προαιρετική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με υψηλό συνωστισμό.
Στόχευση στον εμβολιασμό.
Παραμονή στο σπίτι εφόσον διαπιστωθεί υπόνοια συμπτωμάτων.
Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ένας εφησυχασμός καθώς θεωρούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις και παρά το γεγονός πως οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι δεν έχει προκληθεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ γεγονός που οδηγεί σε αποφάσεις να μην έχουμε παραπάνω μέτρα από αυτά που βλέπουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: