31.8.22

Κέρδη-ρεκόρ ανακοίνωσε η Gazprom...Την ώρα που οι Ευρωπαίοι είναι εγκλωβισμένοι στην δίνη της οξυνόμενης ενεργειακής κρίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα αναζητεί αφενός βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μπει «φρένο» στο ράλι των τιμών με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά από εβδομάδες και αφετέρου μακροπρόθεσμες προτάσεις, που θα παρουσιαστούν το 2023, η Gazprom ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ...

Η Ε.Ε., που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και πληρώνει το φυσικό αέριο με επταπλάσιο κόστος απ' ό,τι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς λόγω και της εξάρτησή της για ενέργεια από τη Ρωσία, πετάνε όλο το μπαλάκι των ευθυνών στη Μόσχα κατηγορώντας την για ενεργειακό πόλεμο, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι οι κυρώσεις δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη ροή φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Nord Stream 1, οι παραδόσεις του οποίου ανεστάλησαν στη Γερμανία για τρεις ημέρες λόγω "εργασιών, ενώ η Gazprom τις διέκοψε προς την γαλλική Engie, μέχρι νεοτέρας λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες, αλλά σήμερα γνωστοποίησε σήμερα πως κατέγραψε κέρδη ύψους 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (41,63 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του έτους. παρά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και πως θέλει να πληρώσει ξανά μέρισμα.

Τον περασμένο Μάιο η Gazprom είχε αποφασίσει να μην πληρώσει μέρισμα για το 2021, αποτυγχάνοντας να εξυπηρετήσει τους μετόχους για πρώτη φορά από το 1998. Αρχικά, οι μέτοχοι επρόκειτο να λάβουν 52,53 ρούβλια ανά μετοχή για το περασμένο έτος. Αυτή θα ήταν η υψηλότερη πληρωμή στην ιστορία της εταιρείας. Τώρα η Gazprom σχεδιάζει να πληρώσει 51,03 ρούβλια ανά μετοχή για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν οι μέτοχοι εγκρίνουν την πρόταση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το 2021 η ρωσική εταιρεία είχε σημειώσει κέρδη - ρεκόρ 2,09 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (27,5 δισ. ευρώ) λόγω στη ραγδαία αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: