29.8.22

Εξεταστική για τις υποκλοπές: Συμψηφισμός δια της διευρύνσεως...


Η δεύτερη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για τις υποκλοπές θα δοθεί σήμερα, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επικεντρώνει φυσικά στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη απο την ΕΥΠ και την απόπειρα... “παγίδευσης” από το Predator.

Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη έχει αφήσει ανοιχτό να ερευνηθούν και άλλες υποθέσεις μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα οι “συνακροάσεις” στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του ΚΚΕ, που αφορούν όμως και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ εξάλλου θέτει ως προϋπόθεση τη διερεύνηση και της δικής του υπόθεσης για να ψηφίσει την εξεταστική. Διαχωρίζει όμως τη θέση του από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει να διευρυνθεί γενικότερα ο χρόνος έρευνας της εξεταστικής μέχρι το 2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του διαμηνύει ότι εάν το κυβερνών κόμμα θέλει έρευνα μέχρι το 2012, θα πρέπει να συσταθεί και δεύτερη εξεταστική, κάτι όμως που το Μαξίμου έχει ήδη απορρίψει.

Ως πλειοψηφία άλλωστε η ΝΔ, αφού συσταθεί η επιτροπή, μπορεί βέβαια να τη διευρύνει στην… πράξη. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο να ζητήσει σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μία “δήλωση αποδοχής” της διεύρυνσης του αντικεμένου της εξεταστικής.

Η κυβέρνηση κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα συμψηφισμού με τη διεύρυνση της εξεταστικής. Υποστηρίζει πάντως ότι στόχος της είναι η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος και δηλώνει ότι δεν θέλει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η ΝΔ προφανώς όμως δεν μπορεί και να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που βάζει στο στόχαστρο και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιθανότερη διέξοδος για το κυβερνών κόμμα είναι επομένως το “παρών”, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το πρωί.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα περάσει σίγουρα, αφού θα ψηφιστεί και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ εφόσον αναφέρεται και στις συνακροάσεις στον Περισσό.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φέρεται να σχεδιάζει να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να στηρίξει το αίτημα της ΝΔ για διεύρυνση. Το δε ΜεΡΑ25 θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, μένει να φανεί εάν θα ζητήσει διερεύνηση και της παρακολούθησης που έχει καταγγείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο οποίος όμως είχε “ξεκόψει” στη ΝΔ τις ελπίδες για “ανίερη συμμαχία” κατά της Κουμουνδούρου, δηλώνοντας ότι δεν τον παρακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Βικυ Σαμαρα

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: