29.8.22

Παρακράτος...


avgi.gr

Η πληγή που έχει ανοίξει στο σώμα της δημοκρατίας και των θεσμών στη χώρα μας είναι βαθιά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, συχνά ξεπερνώντας τα. Το... πρωί της Παρασκευής είδαμε στο βήμα της Βουλής έναν θλιβερό πρωθυπουργό να προσπαθεί να πείσει- άραγε, ποιον- πως ουδεμία ευθύνη φέρει για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.


Δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν έμαθε, παρά μόνο πριν από δύο εβδομάδες. Ισχυρίστηκε, δηλαδή, μπροστά στην εθνική αντιπροσωπεία και στους  Έλληνες πολίτες ότι ως άμεσος προϊστάμενος του διοικητή της ΕΥΠ δεν είχε γνώση για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και εν συνεχεία υποψήφιου προέδρου του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος.

Είχε, άραγε, ο ανιψιός του και αντ’ αυτού μέχρι την αποπομπή του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος επέλεγε να μην ενημερώνει τον πρωθυπουργό; Πλέον, κανείς δεν τους πιστεύει. Ο κυνισμός της εξουσίας, η αλαζονεία, η μονοκρατορία της προπαγάνδας του Μαξίμου προκάλεσαν την εντύπωση στο σύστημα Μητσοτάκη και στον ίδιο ότι μπορούν να διοικούν τη χώρα εν κρυπτώ με καθεστωτική αντίληψη, με τους θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες να μετατρέπονται σε κουρελόχαρτο.


Αν κάποτε η σύγκριση της Ν.Δ. με τη μετεμφυλιακή ΕΡΕ φάνταζε υπερβολή, σήμερα μοιάζει μάλλον με ευφημισμό. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία που μια κυβέρνηση, η οποία καμώνεται μάλιστα την κεντρώα και μεταρρυθμιστική, διαχειρίζεται το κράτος σαν τσιφλίκι της, στήνει και αφήνει ανεξέλεγκτο ένα παρακράτος, εκτιμώντας ότι ποτέ κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι.

Η δημοκρατία και οι ελευθερίες δεν θυσιάζονται στον βωμό του επικίνδυνου αφηγήματος του εσωτερικού εχθρού και των αλλότριων δυνάμεων που επιβουλεύονται την εθνική ακεραιότητα. Οι δυνάμεις της δημοκρατίας έχουν χρέος απέναντι στην κοινωνία και στην Ιστορία της χώρας μας να ορθώσουν ανάστημα.


Με πρωταγωνιστική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι ιστορική ανάγκη η σύσταση ενός πολιτικού και ενός κοινωνικού μετώπου που θα στείλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την αδίστακτη κυβέρνηση της πιο ακραίας Δεξιάς και του παρακράτους, και θα βγάλουν ξανά την Ελλάδα σε δημοκρατικό και προοδευτικό ξέφωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: