31.8.22

Εισαγγελική παρέμβαση για ακάλυπτες εφημερίες στο νοσοκομείο Βόλου...



Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου προκάλεσε η διαμαρτυρία του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου του νομού, Δημήτριου Λύτρα, για ακάλυπτες εφημερίες πέντε ημερών τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με... την τοπική ιστοσελίδα magnesianews.gr, ο εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση, για να διερευνηθούν οι ενέργειες που έκαναν η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η 5η Υγειονομικής Περιφέρειας, για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Θα κληθούν να καταθέσουν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φ. Σερέτης, και ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γ. Ντόκος, για τις ενέργειές τους προκειμένου να μην μείνει η κλινική χωρίς γιατρούς και φυσικά εάν υπήρξε παράβαση της νομοθεσίας ή αξιόποινες πράξεις.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του κ. Λύτρα προς την Εισαγγελία, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας στην οποία τόνιζε ότι το προσωπικό είναι ανεπαρκές για τις ανάγκες λειτουργίας της κλινικής όλο το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόγραμμα των εφημεριών δεν μπορεί να καλυφθεί και μένουν κενά πέντε ημερών που οι γιατροί αδυνατούν να τα καλύψουν για τον Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ειδικοί γιατροί που καλύπτουν την χειρουργική του Αχιλλοπούλειου είναι μόλις πέντε κι εδώ και 15 μήνες δουλεύουν σε συνθήκες υπερεγασίας και εξαντλητικών ωραρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των προβλεπόμενων εφημεριών. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και ο Διευθυντής της Χειρουργικής, μετά από ομόφωνη απόφαση των στελεχών της Κλινικής, προχώρησε στην κατάρτιση του προγράμματος εφημερίας του Σεπτεμβρίου με πέντε μέρες να μένουν χωρίς εφημερεύοντα γιατρό.

Σημειώνεται πως αυτό σημαίνει ότι εκείνες τις ημέρες, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε άλλα Νοσοκομεία, ενώ εξαιτίας της υποστελέχωσης αυτό συμβαίνει και με άλλες κλινικές και τμήματα, καθώς δεν επαρκεί ο αριθμός τους για την ορθή κάλυψη των εφημεριών.

Οι γιατροί εκτελούσαν 11 έως και 13 εφημερίες  το μήνα. Παραμένουν έως και 35 ώρες σερί στο Νοσοκομείο και εργάζονται από 70 έως και 80 ώρες την εβδομάδα. Οι ίδιοι αποφάσισαν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη απόφαση να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο πέραν της διοίκησης και στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και τον Εισαγγελέα, καθώς αν παραταθεί η κατάσταση αυτή μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών λόγω του ότι οι αντοχές των γιατρών είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ιατρικά λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: