31.8.22

Σήμερα στη Βουλή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας...



Μέχρι την τελευταία στιγμή παραμένει ανοιχτή η ψήφος των δυο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας» που εισάγεται, σήμερα, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής...

Χθες με την ολοκλήρωση και της τέταρτης, κατά σειρά, συνεδρίασης του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, το σχέδιο νόμου εξασφάλισε την κατά πλειοψηφία υπερψήφισή του αλλά μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Με το σχέδιο νόμου ο υπουργός Ανάπτυξης ζητούσε εναγωνίως στις προηγούμενες συνεδριάσεις την υπερκομματική στήριξη ώστε να εκπροσωπήσει τους πιστωτές του Δημοσίου στη δικαστική διαδικασία πτώχευσης η οποία θα κρίνει τη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης (από την προηγούμενη ιδιοκτησία Ταβουλάρη) και την επαναλειτουργία της υπό το νέο ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα και σχέδιο του ιδιοκτήτη της ΟΝΕΧ, συμφερόντων Π. Ξενοκώστα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν διχασμένα ως προς το εάν πρέπει και μπορούν να εκχωρήσουν αυτή τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης. Αναγνώρισαν τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε ο κ. Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των εργασιακών, όπως σημείωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Ν. Σαντορινιός (αναφορικά με την αποσύνδεση της καταβολής των δεδουλευμένων από μελλοντικές προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού και την προτεραιότητα στους παλαιούς εργαζομένους για τη διατήρηση των 600 θέσεων εργασίας), αλλά δεν ήραν τις επιφυλάξεις τους για την όλη διαδικασία.

«Θέλουμε να μας διασφαλίσετε ότι το τελικό κείμενο θα έλθει ξανά στο Κοινοβούλιο πριν από τη δικαστική διαδικασία», πρότεινε ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τον χειρισμό της όλης πτωχευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε νέα εξαγορά, δεν θα εκθέτει τους βουλευτές αν αποδειχθεί ότι είτε η συμφωνία για τα εργασιακά δεν εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο είτε δεν υπάρχει διασφάλιση για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου από τα ξένα funds που επικαλείται ο κ. Ξενοκώστας.

Ο υπ. Ανάπτυξης απέφυγε να δεσμευτεί σε αυτή την πρόταση. Ανέφερε όμως πως δεσμεύεται πολιτικά, όταν οριστικοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και πριν από την κατάθεση στο δικαστήριο να ενημερώσει την επιτροπή για να το γνωρίζει και η Βουλή. Επανέλαβε πως στο νομοσχέδιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο στοιχείο σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης του επενδυτή, καθώς κάτι τέτοιο θα τορπίλιζε τη διαδικασία του πτωχευτικού νόμου που έχει δρομολογηθεί και έχει λάβει την πρώτη θετική γνωμοδότηση της «Digicom».

Απαντώντας δε στα ερωτήματα των βουλευτών που αφορούσαν την πρόταση που διατύπωσε για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο βασικός μέτοχος της «Promarine» ανέφερε πως συναντήθηκε με τον κ. Σπανόπουλο αλλά «ήλθε πολύ καθυστερημένα», «έχει τζίρο εξαιρετικά χαμηλό, πολύ κάτω των 500.000 ευρώ» και δεν μπορεί να τον ενημερώσει για τα στοιχεία που ζήτησε αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας γιατί αποτελούν στοιχεία που έχει συλλέξει ο Π. Ξενοκώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: