31.8.22

Η ελληνοτουρκική κόντρα πάει… ΝΑΤΟ...



Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον απόηχο της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία η γειτονική χώρα γιορτάζει ως «Ημέρα της Νίκης».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε... ότι η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς, χθες, η Συμμαχία πραγματοποίησε ευχητήρια ανάρτηση προς την Τουρκία.

Αναλυτικά:


Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.

Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων.

Στον αντίποδα, η Άγκυρα επιμένει στις αιτιάσεις περί εχθρικής ενέργειας από ελληνικής πλευράς με «λοκάρισμα» τουρκικών αεροσκαφών με τους ρωσικούς S-300 και, όπως μεταδίδει το Anadolu θα θέσει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

Μετά την χθεσινή εμπρηστική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται να αποστείλει στην γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ αποδείξεις για την παρενόχληση από την ελληνική πλευρά.

Ο αρμόδιος υπουργός, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σχετικά ότι πρόκειται για απερίσκεπτη ενέργεια από την Ελλάδα και πως πρέπει να αναδειχθεί η προσπάθεια να αυξηθεί η ένταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: