7.7.20

Η εντολή Μαξίμου για την Προανακριτική...

Όχι σε διεύρυνση κατηγορητηρίου- Όχι σε νέα Εξεταστική...


Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι ήδη τα πολιτικά αποτελέσματα υπάρχουν. Τι γίνεται με το πόρισμα.

Πάνω στη ρητή εντολή του Μαξίμου να μην υπάρξει διεύρυνση του...
κατηγορητηρίου για την υπόθεση Novartis εργάζονται τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας».

Και αυτό παρότι αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας διαμήνυσαν ότι θα επιθυμούσαν να συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο κέντρο των επιθέσεων. Το λεγόμενο «σαμαρικό» μπλοκ, μάλιστα, θα επιθυμούσε να μπει στο κάδρο και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ουδείς έθεσε το θέμα, αφού όλοι γνώριζαν από καιρό ότι το Μαξίμου είχε θέσει απαγορευτικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ενδιαφέρον και το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ, που οι πληροφορίες επιμένουν πως θα είναι περισσότερο σκληρό από αυτό της ΝΔ (ή, τουλάχιστον, θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους), βάζοντας με μεγαλύτερη ένταση στον κάδρο των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας ήδη συντάσσεται, καθώς ο υπεύθυνος για αυτό Θάνος Πλεύρης έχει λάβει τα σημειώματα των άλλων «γαλάζιων» βουλευτών που συμμετέχουν στην Προανακριτική. Θα είναι έτοιμο, όπως έχουν συμφωνηθεί οι ημερομηνίες, στις 15 Ιουλίου. Η συζήτησή του στη Βουλή, μαζί με τα πορίσματα του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από πενθήμερο και εντός δεκαπενθημέρου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία. Όλα, πάντως, δείχνουν πως η συζήτηση για την Προανακριτική θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουλίου και πως με την ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η Βουλή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της και θα κλείσει για τις θερινές της διακοπές.

Το μέγαρο Μαξίμου φέρεται αντίθετο και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει πολιτικές ευθύνες για τα όσα τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς φέρεται να εκτιμά πως τα πολιτικά αποτελέσματα ήδη υπάρχουν, ενώ κατανοεί πως η τοξικότητα που συντηρεί –και- η κυβέρνηση μπορεί να στραφεί εναντίον του συνόλου του πολιτικού συστήματος, ιδίως καθώς η κρίση από Σεπτέμβριο θα θυμίζει Αρμαγεδδώνα. Ωστόσο, η πίεση βουλευτών και κάποιων εξωθεσμικών κέντρων για τη σύσταση μιας τέτοιας Εξεταστικής Επιτροπής είναι τόσο μεγάλη, που δεν το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί...

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: