2.7.20

Συγγνώμη (?)...


Τη συγγνώμη της Γαλλίας σχετικά με το θερμό περιστατικό μεταξύ γαλλικής φρεγάτας και τουρκικών πλοίων στα ανοιχτά της Λιβύης, απαίτησε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευρισκόμενος στη Γερμανία για συνομιλίες με τον ομόλογό του, Χάικο Μάας.

«Η Γαλλία δεν έχει...
πει την αλήθεια στην Ε.Ε ή στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

«Οι ισχυρισμοί ότι τα πλοία μας "κλείδωσαν" (γαλλικά πλοία) δεν είναι αληθείς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: «Το αποδείξαμε αυτό με αναφορές και έγγραφα και τα δώσαμε στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είδε την αλήθεια».

Advertisement

End of ad break in 13 s
Όμως το ΝΑΤΟ έχει επιβεβαιώσει μόνο ότι οι ερευνητές έχουν υποβάλει την έκθεσή τους για το περιστατικό, αλλά δήλωσαν ότι ήταν «απόρρητο» και έτσι αρνήθηκε να πει ποια συμπεράσματα έχουν συναχθεί, αν έχουν.

«Αντί να συμμετέχει σε αντιτουρκικές δραστηριότητες και τέτοιες τάσεις, η Γαλλία πρέπει να κάνει μια ειλικρινή παραδοχή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η προσδοκία μας από τη Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι να ζητήσει συγγνώμη με σαφή τρόπο, χωρίς εάν ή αλλά, επειδή δεν παρείχε τις σωστές πληροφορίες».

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε επιστολή, την Τρίτη, στο ΝΑΤΟ, ενημερώνοντας ότι αναστέλλει προσωρινά τη συμμετοχή της στις θαλάσσιες περιπολίες.

Η Γαλλία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο για τα όπλα στη Λιβύη και έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κυβέρνηση ως εμπόδιο στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, κάτι το οποίο η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μιλώντας μαζί με τον Τσάβουσογλου, δήλωσε: «είναι εξαιρετικά σημαντικό οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας να είναι εποικοδομητικές», διότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν σε πολλά θέματα. Ο Μάας είπε ακόμα ότι ελπίζει πως «ένας εποικοδομητικός, ανοιχτός και πολύ διαφανής διάλογος» θα είναι δυνατός τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για την αντιμετώπιση των διαφορών τους.

Στις 10 Ιουνίου, η γαλλική φρεγάτα, που δρούσε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου «Ειρήνη», επιδίωξε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων. Τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη φρεγάτα, ενέργεια που η Γαλλία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιθετική και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό. Από την πλευρά της η Τουρκία αρνείται ότι παρενόχλησε την τουρκική φρεγάτα.

Σύνοδος ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης.

Η συνεδρίαση ορίστηκε έπειτα από αίτημα του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καθώς οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας έχουν φτάσει στα άκρα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Μάλιστα, ο Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, τη συνεργασία στη «μάχη» κατά του νέου κορονοϊού και περιφερειακά ζητήματα, ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: