14.7.20

Αυξάνεται η ροή των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια...



Τα Δυτικά Βαλκάνια έγιναν τον Ιούνιο η περιοχή των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με στοιχεία της FRONTEX, στην περιοχή καταγράφηκαν 2.050 διελεύσεις, 70% περισσότερες από...
Μάιο και σχεδόν τριπλάσιες από πέρσι.

Η ευρωπαϊκή συνοροφυλακή αποδίδει την αύξηση στον αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που ταξιδεύουν από την Ελλάδα όπως και στη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό που πήραν τα κράτη της περιοχής.

Συνολικά στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η ροή μειώθηκε κατά ένα πέμπτο το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τον αριθμό των διελεύσεων να ανέρχεται σε 36.400. Σύμφωνα με τη FRONTEX, η μείωση αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού.


Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση της ροής στην Ανατολική Μεσόγειο, που έπεσε στο μισό, με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα να ανέρχεται σε περίπου 11.900. Μάλιστα, το Μάιο η ροή μειώθηκε σε περίπου 200 διελεύσεις, ενώ η ίδια τάση συνεχίστηκε και τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2009.

Πάντως, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά ότι –αντίθετα από τους ευσεβείς πόθους των ξενοφοβικών και τους μύθους που καλλιεργούν– οι σκληρές συνοριακές πολιτικές αποτροπής δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν το ταξίδι των προσφύγων και μεταναστών προς τον προορισμό τους. Αυτό που καταφέρνουν είναι να μετατοπίζουν τις διαδρομές, να αυξάνουν τα κέρδη των διακινητών, να υποβάλουν σε νέες ταλαιπωρίες τους ανθρώπους και να ευτελίζουν το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: