30.7.20

Το σενάριο του ανασχηματισμού με τα «μπάνια του λαού»...




Το διάστημα από τις αρχές Αυγούστου και μετά υπέδειξε ως κατάλληλο χρόνο για την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια που λένε ότι ...
οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πλέον θέμα μερικών εβδομάδων ή ακόμα και ημερών.

Ειδικότερα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφού ανέφερε (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ) ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης μέχρι αύριο Παρασκευή που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε την παλιότερή δήλωσή του ότι η αλλαγή αυτή θα γίνει σε ουδέτερο χρόνο, δηλώνοντας ότι «τώρα είχαμε όλη τη ζύμωση με τα ελληνοτουρκικά, την κρίση, είχαμε τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με τον τουρισμό, Αύγουστος έρχεται και θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, είναι προνομία του πρωθυπουργού το πότε θα το έχουμε». 

Στο ίδιο πλαίσιο δεν απέκλεισε ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο ούτε και να συμπέσει με τα λεγόμενα «μπάνια του λαού».

Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει στις αρχές της εβδομάδας ένα σενάριο για αλλαγές πριν από την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο όμως φαινόταν εξαρχής αδύναμο λόγω του περιορισμένου αριθμού ημερών που υπήρχαν για να πραγματοποιηθεί και να προλάβουν να ορκιστούν οι νέοι υπουργοί.

Οσον αφορά την έκταση και το περιεχόμενο των αλλαγών, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «θα υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, άρα δεν αναμένουμε κάτι το οποίο θα είναι μεγάλο» και σημείωσε ότι οι αλλαγές «θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή ένα νέο μοντέλο δομών που θα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πόρους που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Περιμένουμε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει, μόνο ορισμένες σημειακές αλλαγές, οι οποίες θα είναι εμπροσθοβαρείς με το βλέμμα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων», πρόσθεσε ακόμα και κατέληξε λέγοντας ότι «θα είναι μια χαμηλή διορθωτική αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος».

Εντωμεταξύ ενδεικτική του ότι ο ανασχηματισμός είναι κοντά ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ενώ το προηγούμενο διάστημα, όντας υποχρεωμένος εκ του ρόλου του, απαντούσε ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», τώρα δήλωσε (Alpha) ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες ημέρες», αλλά άφησε το θέμα ανοιχτό, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι το οποίο ανακοινώνεται, όταν όμως ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις, όπως ο ίδιος έχει πει, θα το κάνει».

Την ίδια ώρα το πλήθος τροπολογιών στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή έδινε σε κάποιους την εντύπωση ότι επιχειρείται να κλείσει ένας κύκλος κυβερνητικού έργου εν όψει και των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης που έρχονται.


Γιάννης Μπασκάκης


Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: