1.5.20

Όλο και καλύτερα: μάθημα reality...


Την Τεταρτη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε βιντεοσκόπηση μαθημάτων μέσα από την τάξη (και ενδεχομένως live σύνδεση και μετάδοση σε σπίτια παιδιών που θα λείπουν). Προσοχή: όχι βιντεομαθήματα φτιαγμένα επί τούτου, με τους δικούς τους όρους και κανόνες, τη δική τους μεθοδολογία και τεχνική. Αλλά μαθήματα που ...
σχεδιάζονται για την τάξη και πραγματοποιούνται στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά τώρα θα βιντεοσκοπούνται και θα προβάλλονται εκτός αίθουσας σε πραγματικό χρόνο.

Ψιλά γράμματα για την υπουργό η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η άνευ προϋποθέσεων και περιορισμών αποθήκευση και επεξεργασία αυτού του υλικού, η κοινοποίηση της συμμετοχής των μαθητών, η δημοσιοποίηση του διαλόγου και των απόψεων που βγαίνουν έτσι από την τάξη, των δεξιοτήτων και των αδυναμιών τους ακόμα. Όλα αποκόπτονται δυνάμει από το πλαίσιό τους, γίνονται βίντεο φτερά στον άνεμο. Για να μην πούμε για την αυτονομία του διδάσκοντα.

Ψιλά γράμματα για την υπουργό και η οδηγία 1122/2000 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη λειτουργία καμερών στα σχολεία.

Ψιλά γράμματα για την υπουργό κυρίως η όποια στοιχειώδης διαδικασία περίσκεψης, διαβούλευσης, στοχασμού για τόσο σοβαρά θέματα, θέματα που υπερβαίνουν και τη συγκυρία και εμάς και σίγουρα την κ. Κεραμέως και την πεπερασμένη διάρκεια (και το ακόμα πιο πεπερασμένο περιεχόμενο) της θητείας της στο Υπουργείο Παιδείας.

Γιατί όλο και περισσότερο οι αποφάσεις που ανακοινώνονται μου φέρνουν στον νου τη φράση «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ’ έξι»;

Σωστά τα θυμίζει και η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ...

"Αντίφωνο Κωστής Παπαϊωάννου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: