30.5.20

Ένας υπόδικος διορισμένος από την Μενδώνη...

...ως προϊστάμενος στην Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου;...
Με υπουργική απόφαση, μόλις ένα μήνα πριν, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εμφανίζεται να διορίζει στη θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται για πέντε κακουργηματικές πράξεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέδειξε ρεπορτάζ του kosmodromio.gr, με υπουργική απόφαση της...

 29ης Μαΐου 2020, η Λίνα Μενδώνη φαίνεται να διορίζει προϊστάμενο στην νευραλγική αυτή θέση τον Κωνσταντίνο Κίσσα, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί ένα από τα 17 στο σύνολό τους πρόσωπα σε βάρος των οποίων η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

«Κατηγορούνται ότι έβαζαν στην τσέπη τους τα χρήματα του ταμείου Αλληλοβοήθειας στο Πολιτισμού»

Πρόκειται για μία από τις πολλές δικαστικές εκκρεμότητες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως σημείωνε το dikastiko.gr, τον Οκτώβριο του 2019, όταν είχαν διαταχθεί οι διώξεις για την υπόθεση: «την ποινική δίωξη σε βάρος 17 προσώπων άσκησε η επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και αφορά τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν κληθεί ως ύποπτοι και έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ενώ πλέον η δικογραφία περνά στα χέρια ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά σε πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα -κατά την κατηγορία- τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι. Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη το επίμαχο ποσό ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια και τα βοηθήματα, φέρεται να χορηγήθηκαν σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.

Ερώτηση στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί, πως τέσσερις ημέρες πριν από τον επίμαχο διορισμό, η Λίνα Μενδώνη είχε κληθεί να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη γιατί δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ως πειθαρχικώς προϊσταμένη τους, στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των 17 υπαλλήλων, όπως επιτάσσει το άρθρο 114 παρ. 6 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Η υπουργός επικεντρώθηκε στην απάντηση της στη μη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση.

Μάλιστα, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, λίγες ημέρες νωρίτερα, με άλλη της αιφνιδιαστική απόφαση, που συζητήθηκε λόγω της απομάκρυνσης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του μοναδικού εναπομείναντος μέλους που είχε καταψηφίσει την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, η Λίνα Μενδώνη διόρισε τον Κωνσταντίνο Κίσσα και ως μέλος του ανώτερου συμβουλευτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού...

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: