31.5.20

Σιδηρά πυγμή... κι όποιος αντέξει!...
























Αντα Ψαρρά

Η εκλεκτή της κυβέρνησης για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής είναι επιεικώς άσχετη με το αντικείμενο και η τυφλή εμμονή της στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη.
«Νέα με φινέτσα που θυμίζει...
Παρίσι, μαχητική και πολύ πετυχημένη από αρκετά νεαρή, ένα από τα ισχυρά πρόσωπα του γαλάζιου ψηφοδελτίου» έγραφε παρουσιάζοντας την υποψήφια βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Νικολάου (γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) το Alphafreepress.gr του Ν. Καραμανόγλου τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών. Η Σ. Νικολάου, από τα φοιτητικά αμφιθέατρα και την αριστερή παράταξη των ΕΑΑΚ, βρέθηκε τελικά στην αγκαλιά της Ν.Δ., ενώ σήμερα στο πλευρό του Μιχ. Χρυσοχοΐδη «φροντίζει» για την τάξη στις φυλακές.

 Εντελώς άσχετη με το αντικείμενο, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους υπεύθυνους για τον ευαίσθητο τομέα της αντεγκληματικής πολιτικής, ήδη από την προεκλογική της εκστρατεία υιοθετούσε τα fake news της προπαγάνδας με χαρακτηριστική άνεση. «Οταν έχουμε έναν νόμο Παρασκευόπουλου ο οποίος έχει αποφυλακίσει 14 χιλιάδες (!) κακοποιούς και συνεχίζει να αποφυλακίζει», επαναλάμβανε η κ. Νικολάου, αγνοώντας ότι συνολικά στις φυλακές το 2015 οι κρατούμενοι ήταν 12 χιλιάδες και σήμερα περίπου 10 χιλιάδες. Οι συνεχείς αυτές αναφορές της μπορεί να ανέτρεπαν ακόμα και τα πιο απλά μαθηματικά, ωστόσο της εξασφάλισαν τον διορισμό της στη συγκεκριμένη θέση.


Εμεινε μεν εκτός Βουλής (11.000 ψήφοι), όμως ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον «μιντιακά» στελέχη της Ν.Δ., ισοφαρίζοντας σε προεκλογικές τηλεοπτικές εμφανίσεις ακόμα και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Μια απλή επίσκεψη στο τουίτερ της αρκεί για να μετρήσει κανείς δεκάδες καθημερινές εμφανίσεις από τα μεσημεριανάδικα μέχρι τα δελτία ειδήσεων, αλλά κυρίως στις πρωινές εκπομπές.


Το μεγαλύτερο ρεκόρ το κατέγραψε στον ΣΚΑΪ, ίσως και λόγω της συζυγικής σχέσης της με δημοσιογράφο του ομίλου Αλαφούζου. «Παρά την καριέρα της που ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πολλών ωρών στο γραφείο, βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της. Νιόπαντρη, με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Δαυλό μετά από έναν κεραυνοβόλο έρωτα σε πλατό, πιστεύει πως η γυναίκα μπορεί να τα συνδυάσει όλα. Λάτρης του τένις, δύσκολα θα το στερηθεί κάποιο Σαββατοκύριακο, ενώ αγαπά να διαβάζει βιβλία για διεθνείς σχέσεις αλλά και λογοτεχνία (!) Κι επειδή… “νους υγιής εν σώματι υγιεί”, έχει “στριμώξει” και τη γυμναστική στο πρόγραμμά της […]» έγραφε το Alphafreepress.gr, συμπληρώνοντας ότι η φήμη της ως δικηγόρου έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ!

Από το φορολογικό και επιχειρηματικό δίκαιο μεταπήδησε στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των Φυλακών. Αντί για τους καταξιωμένους ακαδημαϊκούς καθηγητές εγκληματολογίας, ποινικού δικαίου κ.λπ., διορίστηκαν μέλη του ΚΕΣΦ δύο δικηγόροι χωρίς εξειδίκευση, συνεργάτες δικηγόρου που εκπροσωπεί τον Λαγό στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ένας ήταν και στενός συνεργάτης της Σοφίας Νικολάου.

Τις ανακοινώσεις της μονοπωλούν οι αστυνομικοί έλεγχοι στις φυλακές. Αγαπημένο της θέμα, εκτός από τον «νέο σωφρονισμό» των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο μύθος για το «τζακούζι» στη φυλακή (ένα απλό ντους δίπλα στο κελί ενός Γεωργιανού κρατούμενου, για το οποίο είχε διαταχθεί έλεγχος και είχε εκδοθεί πόρισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Ως διά μαγείας, από τότε που ανέλαβε η Σ. Νικολάου έπαψαν να αποτελούν αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ οι κάμποσοι θάνατοι κρατουμένων, τα συχνά αιματηρά επεισόδια μεταξύ τους, οι επιθέσεις σε φύλακες και η «ανομία» στις φυλακές.

Με την έναρξη της πανδημίας και τα μέτρα απόλυτου περιορισμού και απομόνωσης των κρατουμένων, η Σοφία Νικολάου επισκέφθηκε σωφρονιστικά ιδρύματα και συνομίλησε με κρατούμενους, όμως στη συνέχεια διέψευδε τα δικά της λόγια και τις δικές της διαρροές.

«Σε παρέμβασή μου στο #OpenΕλλάδα, σημείωσα ότι εξετάζουμε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των Κ.Κ., ενώ διευκρίνισα ότι ο θάνατος της κρατούμενης στη Θήβα επήλθε από παθολογικά αίτια» (9/4/2020). Λίγες μέρες αργότερα οι κρατούμενες που διαμαρτυρήθηκαν κλήθηκαν να απολογηθούν για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα.

«Από το Κ.Κ. Κορυδαλλού ξεκίνησα την εφαρμογή της καμπάνιας “Κουβεντιάζοντας με τους κρατούμενους”. Ακουσα τις αγωνίες τους για τις συνθήκες κράτησής τους εξαιτίας της πανδημίας και δεσμεύτηκα ότι λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας τους» (24/3/2020). Οπως είναι ήδη γνωστό, οι συνομιλίες κατέληξαν σε εκδικητικές μεταγωγές που αποφάσισε η ίδια, με κορυφαίο παράδειγμα τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη, που λίγο έλειψε να πεθάνει για το «γινάτι» της.

Πλούσιο το έργο της στις απευθείας αναθέσεις επί πανδημίας, με «δώρο» πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εταιρείες χωρίς καμία προηγούμενη δραστηριότητα στους συγκεκριμένους τομείς υγιεινής και προστασίας. Πρόσφατα ανέθεσε την προβολή του έργου της σε συντοπίτισσά της δημοσιογράφο (υποψήφια βουλευτή της Ν.Δ. επί Σαμαρά) τοπικού Μέσου της Εύβοιας, με αμοιβή 24.800 ευρώ.

Τα αγαπημένα προεκλογικά θέματα της υποψήφιας Σ. Νικολάου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό: «Η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μόλις κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές», «Τραγουδάμε #Μακεδονία_ξακουστή. Τη Μακεδονία τη χαρίσαμε για τις συντάξεις», η «χρήση» της τραγωδίας στο Μάτι και η ολόθερμη υποστήριξη στο δόγμα «Νόμος και Τάξη».

Γιατί την επιλέξαμε

Την επιλέξαμε διότι για πρώτη φορά μια γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, χωρίς καμία εμπειρία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο σωφρονιστικό σύστημα, στοχοποίησε εκδικητικά έναν κρατούμενο αριστούχο σπουδαστή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: