31.5.20

Σπασμωδικές κινήσεις Τραμπ...

... στη σκιά του κύματος οργής για τη δολοφονία Φλόιντ...

Στους δρόμους βρίσκονται σταθερά και καθημερινά χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις, εκφράζοντας την οργή τους για τα άλυτα προβλήματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που...

ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την κοινωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπροστά στις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αφενός το σκληρό του πρόσωπο και αφετέρου την αδυναμία του να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση, προβαίνοντας έτσι σε σπασμωδικές κινήσεις και σε απειλές. Αφού, λοιπόν, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως «αναρχικούς» και αφού υποστήριξε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποκινούν τις διαδηλώσεις, δήλωσε πως «της βίας και των βανδαλισμών ηγούνται οι Αντίφα και άλλες ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες που τρομοκρατούν τους αθώους, καταστρέφουν δουλειές, πλήττουν επιχειρήσεις και καίνε κτίρια», απειλώντας μάλιστα σήμερα (Κυριακή) πως θα εντάξει το αντιφασιστικό κίνημα στις τρομοκρατικές οργανώσεις.



Επίσης, προειδοποίησε πως ο ίδιος θα καλέσει τους εφέδρους της Εθνοφρουράς, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν να δηλώσει ωστόσο σήμερα πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος. «Αν κριθεί απαραίτητο, έχουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα που μπορούμε να αναπτύξουμε... αν οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Ο΄Μπράιαν, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των δημάρχων και των κυβερνητών.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Εθνοφρουρά ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 5.000 άνδρες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, αλλά ότι «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια». Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι έτοιμοι να αναπτυχθούν είναι άλλοι 2.000 άνδρες της Εθνοφρουράς.

Η οργή για τις φυλετικές διακρίσεις δεν γνωρίζει όρια κρατών και ηπείρων: σήμερα, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Λονδίνο, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη.

Υπενθυμίζεται τέλος πως το Σάββατο αποτέλεσε ακόμα μία εκρηκτική βραδιά σε πολλές αμερικανικές πόλεις με μαζικές διαδηλώσεις, επεισόδια και συγκρούσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλώσεις πήραν βίαια τροπή με συγκρούσεις με την αστυνομία, εμπρησμούς αυτοκινήτων και καταστημάτων. Η απάντηση των αρχών ήταν βίαιη με ξύλο, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και χιλιάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότερα από 1.400 άτομα, όμως σύμφωνα με απολογισμό του Associated Press, ο αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Από τα επεισόδια και την καταστολή υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, ενώ, μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Ιντιανάπολη, Νιτρόιτ και Μινεάπολις, χωρίς, όμως να είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: