31.5.20

Ο Βαρουφάκης βλέπει «αναγκαστικές» πρόωρες εκλογές...

... πριν το 5ο μνημόνιο και το «Ναι σε όλα» του Μητσοτάκη...

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν παραδεχτεί τους όρους του πέμπτου μνημονίου που έχει ήδη δεχθεί και συνοδεύονται από...
 
νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπογράμμισε ότι το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε πως «οι τράπεζες ποτέ δεν ξεπέρασαν την βαθιά πτώχευση. Τώρα, με την παταγώδη αποτυχία του «Ηρακλή», που ωφελεί μόνο τα αρπακτικά ταμεία εις βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών, η χρεοκοπία των τραπεζών θα ανακοινωθεί – κάποια στιγμή - και επίσημα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ieidiseis.gr, ο Γ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» της Κομισιόν για τις χώρες πρόκειται να αντλήσουν χρήματα ώστε να αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και υπογράμμισε πως οι ίδιες «αναλύσεις» γίνονταν και στο παρελθόν, αλλά κατέληξαν σε τροφοδότηση των επιχειρήσεων από υα κρατικά ταμεία.

«Όπως εξήγησα εκτενώς στη Βουλή την Παρασκευή, το Ταμείο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα είναι κάτι παραπάνω από ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ. Όπως και το γνωστό ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων Μνημονίων ήταν πολύ ισχνό για να ακυρώσει το υφεσιακό πλήγμα της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Την ώρα που η τρόικα θα επιβάλει για την περίοδο 2021-24 τεράστια νέα λιτότητα, ύψους τουλάχιστον 24 δις, η συνολική βοήθεια από το εν λόγω Ταμείο δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις – και, μάλιστα, θα κατευθυνθεί ούτε προς τον άκρως ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό ούτε προς τους μικρομεσαίους ή τους εργαζόμενους αλλά προς τις ξένες επιχειρήσεις που ήδη έχουν εκμεταλλευτεί την αποικιοκρατική τους θέση, π.χ. την Fraport. Είναι οι ίδιοι «αναλυτές» που όταν μιλούσα για ύφεση -10% με -15% εκείνοι μιλούσαν για -3% και -4%. Είναι οι ίδιοι που, από το 2010, έπεφταν έξω στις προβλέψεις με μνημειώδη τρόπο. Οι πολίτες ξέρουν ποιον να πιστέψουν και ποιον όχι».

Πρόσθεσε ότι μέσω της υπάρχουσας κρίσης ενισχύονται οι όμιλοι των ολιγοπωλίων. «Η ολοκλήρωση του πλήρη εξανδραποδισμού των μικρομεσαίων, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) που ουσιαστικά μεταφέρουν το ρίσκο στο δημόσιο εξασφαλίζοντας κέρδη για τους ημέτερους και ζημίες για το κράτος, η ενίσχυση της ολιγοπωλιακής ισχύος των ολιγοπωλίων, κι η εκχώρηση νέων φιλέτων στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα».

«Το ζητούμενο είναι η νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Σχετικά με τις δήθεν εκκλήσεις των τραπεζών για να ξεπεράσουν την κρίση με τη βοήθεια και τα οικονομικά εργαλεία της ΕΕ, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η κρίση των τραπεζών δεν είχε ξεπεραστεί ποτέ στην πραγματικότητα. Φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο «Ηρακλής», ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι το βάρος θα πέσει για ακόμα μια φορά στους φορολογούμενους.

«Οι τράπεζες ποτέ δεν ξεπέρασαν την βαθιά πτώχευση. Τώρα, με την παταγώδη αποτυχία του «Ηρακλή», που ωφελεί μόνο τα αρπακτικά ταμεία εις βάρος τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών, η χρεοκοπία των τραπεζών θα ανακοινωθεί – κάποια στιγμή – και επίσημα. Το ζητούμενο είναι η νέα κεφαλαιοποίηση που, άλλη μια φορά, θα σηκώσουν στον ώμο τους οι πολίτες να γίνει με μεταφορά της ιδιοκτησίας τους στο Δημόσιο και, βέβαια, τον δημόσιο έλεγχο που θα δίνει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να εξασφαλίζει πραγματικά και βαθιά κουρέματα των ιδιωτικών, κόκκινων, χρεών στους πολίτες που επλήγησαν από την πολύχρονη κρίση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Γ. Βαουφάκης ανέφερε πως «Δεδομένου ότι δεν θα αποτρέψει το σκληρότατο 5ο Μνημόνιο το 2021, δεν θα επηρεάσει τον χρονισμό των εκλογών τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πριν ομολογήσει το 5ο Μνημόνιο και το νέο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που ετοιμάζει»...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: