30.5.20

Οι επιθέσεις στη Ν.Δ. και η «χολή» κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ...




Πώς ερμηνεύεται η εχθρική στάση διάφορων φιλοκυβερνητικών κέντρων έναντι της Χαριλάου Τρικούπη και πώς συνδέεται με την υποχώρηση της αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμής και την υιοθέτηση μιας σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας.
Η...
όξυνση της αντικυβερνητικής ρητορικής του Κινήματος Αλλαγής το τελευταίο διάστημα το έχει φέρει αντιμέτωπο αρκετές φορές με πρόσωπα και κέντρα εξουσίας, τα οποία στο παρελθόν τηρούσαν μια σχέση συμπάθειας, ή έστω ουδετερότητας, με τον φορέα της Κεντροαριστεράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο από δέκα ημέρες είτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είτε προσωπικά η πρόεδρός του έχουν δεχτεί απαξιωτικά σχόλια ή ανοίκειες επιθέσεις και όχι πάντοτε για τις πολιτικές τους επιλογές, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης είχε κάνει την αρχή με τη σεξιστική αναφορά του περί κομμωτηρίου για την κ. Γεννηματά, ενώ προχθές ο Αρης Πορτοσάλτε προέβη σε ένα σχόλιο συνολικά μειωτικό για την προσφορά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Αμφότερες οι παρεμβάσεις σχολιάστηκαν με οργή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο κατονόμασε και κατήγγειλε τους δύο δημοσιογράφους για την απρεπή, ή προπαγανδιστική, όπως ειπώθηκε, συμπεριφορά τους έναντι του κόμματος, της ιστορίας του και της επικεφαλής του.


Είναι όμως τυχαία αυτά τα φαινόμενα των επιθέσεων ή της διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ορισμένα ακόμη περιστατικά, π.χ. το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» που χαρακτηρίστηκε προβοκάτσια από τη Χαριλάου Τρικούπη και εμφάνιζε εν ενεργεία βουλευτές του να υπουργοποιούνται;

Για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, μόνο συγκυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η πολεμική και βασίμως συνδέεται με την εμφανή πλέον αντιπολιτευτική διάθεση του κεντροαριστερού φορέα έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Οπως ανέφεραν με νόημα ορισμένες πηγές, όσο κυριαρχούσε η αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ «γαλάζιο» σύστημα ευνοούσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. γιατί το έβλεπε σαν βολικό σύμμαχο, ενώ τώρα που αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν συμβαίνει και έχει υιοθετηθεί σοσιαλδημοκρατική ατζέντα, «βγάζουν όλη τη χολή τους».

«Ο αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές του Μαξίμου», δήλωσε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, ενώ λίγες μέρες αργότερα κατήγγειλε ότι «η Κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς» και «ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής ενοχλεί», γι’ αυτό, όπως κατέληξε, κάποιοι προσπαθούν να μας συνθλίψουν».

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη, την ίδια ώρα, φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν συντρέχει ζήτημα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο η σχέση παραμένει βαθιά ανταγωνιστική, και παράλληλα σχεδόν μονότονα επαναλαμβάνουν ότι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: