30.5.20

Ιταλία: Μην μας αντιμετωπίζετε σαν νοσοκομείο λεπρών...


Αυστηρή προειδοποίηση προς τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –βεβαίως και προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει– έστειλε σήμερα (Σάββατο) η Ρώμη, καλώντας τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να...
μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες. 

Το μήνυμα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, με αφορμή τις λίστες που φτιάχνουν ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με το ποιους Ευρωπαίους (και από ποιες χώρες) θα υποδεχθούν φέτος κατά τη διάρκεια της περιόδου των καλοκαιριών διακοπών. 

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της Ε.Ε. ανοίγουν προσεκτικά τα σύνορά τους μετά το πρώτο κύμα πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο δείχνει να υποχωρεί σιγά-σιγά από την ήπειρο. Ωστόσο, ορισμένα κράτη κρατούν την πόρτα κλειστή για τους επισκέπτες από περιοχές που έχουν παρουσιάσει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων COVID-19.


Μεταξύ των παραπάνω χωρών είναι και η Ελλάδα, η οποία δήλωσε χθες (Παρασκευή) ότι θα ανοίξει τα σύνορά της σε πολίτες από 29 χώρες, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Βρετανούς. Υπενθυμίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. Ιταλοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ιταλία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από τον κορονοϊό, με περίπου 33.340 ανθρώπους να έχουν καταλήξει από το ξέσπασμα της επιδημίας στις 21 Φεβρουαρίου. Επίσης, έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περίπου 232.664) παγκοσμίως.

«Δεν θα το ανεχτούμε»

«Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες», έγραψε ο Ντι Μάιο στο Facebook, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα του «απαιτεί σεβασμό». Πρόσθεσε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, τότε πρέπει να ξέρει ότι δεν θα το ανεχτούμε. Η υπομονή έχει ένα όριο».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ντι Μάιο ανακοίνωσε συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών της Ε.Ε., με σκοπό να εξηγήσει το ιταλικό ζήτημα και να πιέσει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Ρώμη. Στις διμερείς συναντήσεις του Ιταλού ΥΠ.ΕΞ. περιλαμβάνονται αξιωματούχοι από Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Παράλληλα, ο ντι Μάιο υποσχέθηκε ένα θερμό καλωσόρισμα στους ξένους τουρίστες που θα έρθουν αυτό το καλοκαίρι στη χώρα του, η οποία ουσιαστικά ανοίγει τα σύνορά της στους τουρίστες στις 15 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: