4.5.20

Ο στόχος της Άγκυρας...


Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο σε Οινούσες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου της νέας τακτικής που ακολουθεί μέσω της αναβάθμισης των υπερπτήσεων η Άγκυρα.

Είναι...
χαρακτηριστικό πως το μήνα Απρίλιο οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο ήταν διπλάσιες σε σχέση με ολόκληρο το 2019! Συγκεκριμένα, στις 28 Απριλίου είχαν ξεπεράσει τις 240, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά ανέρχονταν σε 124! Μετά δε τις υπερπτήσεις που ακολούθησαν την παρενόχληση του υπουργού Άμυνας πάνω από τις Οινούσσες, οι υπερπτήσεις το 2020 έφτασαν στον πρωτοφανή αριθμό των 268 (!), ενός πρωτοφανούς αριθμού, που αποδεικνύει την αναβάθμιση του συγκεκριμένου «όπλου» από το καθεστώς Ερντογάν και τη νέα τακτική που ακολουθεί στο θέμα η γειτονική μας χώρα.

Η Άγκυρα, άλλωστε, με πολλές άλλες ενέργειές της, καταδεικνύει πως θέτει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην ατζέντα της, ενόψει και των εξελίξεων στην περιοχή, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει οφέλη ενόψει συνολικότερων διαπραγματεύσεων που επιδιώκει.

Επιπλέον, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως η κατακόρυφη άνοδος των υπερπτήσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε ατύχημα, που με τη σειρά του να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών. Το θέμα, άλλωστε, στο σύνολό του, απασχολεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής.

Στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό πεδίο, ερωτηματικά δημιουργούνται ως προς τα ακριβή γεγονότα με την προσπάθεια αναβολής της άσκησης «Καταιγίδα», εκ παραλλήλου με την αναβολή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Η ταυτόχρονη αναβολή των δυο ασκήσεων όντως ζητήθηκε από τον υπουργό Άμυνας της γείτονος χώρας Χουλουσί Ακάρ στην τελευταία Σύνοδο υπουργών Άμυνας στο ΝΑΤΟ; Υπήρξε συμφωνία επί αυτού από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και αν ναι, σε ποιο πλαίσιο; Ήταν μια κίνηση προς την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, ακόμα και οικοδόμησης ΜΟΕ, όπως αρχικά η Αθήνα άφηνε μέσω διαρροών να εννοηθεί ή όχι;Και πώς ακριβώς θα τριχοτομηθεί η άσκηση «Καταιγίδα», που είχε εξαρχής προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου;

Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: