24.5.20

Χατζηγεωργίου: Η ζυγαριά κλίνει προς το άνοιγμα των δημοτικών...

Αν και δήλωσε πως «δεν είναι ισχυρά τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων», ο διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, υποστήριξε πως...
τα δημοτικά «μπορούν και πρέπει να ανοίξουν».
Ο διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου εκτίμησε ουσιαστικά σήμερα (Κυριακή) πως θα είναι θετική η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Χατζηγεωργίου (που είναι μέλος της επιτροπής) αποκάλυψε πως οι περισσότεροι συνάδελφοί του «συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος» των δημοτικών. «Προκαταλαμβάνω την απόφαση της συνεδρίασης της επιτροπής» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως τα σχολεία «μπορούν και πρέπει να ανοίξουν».

Αν και επισήμανε πως «δεν είναι ισχυρά τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων», εντούτοις υποστήριξε πως η ζυγαριά κλίνει πως αυτήν την ενέργεια και απαρίθμησε τους παρακάτω τρεις λόγους, επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες:

1.Υπάρχει πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν τα παιδιά
2.Οι επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά είναι μικρές
3.Φαίνεται πως ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση της νόσου είναι χαμηλός
Πάντως, ο τελευταίος λόγος έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν αναφερθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι δηλαδή τα παιδιά είναι μεταδοτικά, γι’ αυτό όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, έχουν κληθεί να παραμείνουν στο σπίτι.

Προετοιμάζουν το έδαφος για το άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ», δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Είναι καλό για τα παιδιά μας. Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία. Η σταδιακή, με προσοχή, με κανόνες, επιστροφή τους στη σχολική διαδικασία μόνο καλό έχει να επιφέρει».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε προετοιμάσει το έδαφος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είχε αναφέρει πως υπάρχουν επιπλέον λόγοι για το άνοιγμα των σχολείων, όπως:

Με κλειστά σχολεία υπάρχει ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά που ανήκουν σε φτωχότερες οικογένειες.
Υπάρχει κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση.
Τα σχολεία είναι σημαντικά για την πνευματική αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών. Το σχολείο επιδρά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
Υπάρχει οικονομικό κόστος για την οικογένεια, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

«Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση»

Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να σου προσφέρουν απόλυτη εγγύηση ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι τελείως ασφαλής και πως κανένα παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προβληματισμός για την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τις πιο ευαίσθητες παιδικές ηλικίες 2,5-12 χρονών, που δύσκολα θα κρατήσουν αποστάσεις ή δεν θα μοιραστούν αντικείμενα.

Ο κ. Τσιόδρας έχει δώσει ακόμα μια παράμετρο στο θέμα: «Τελικά ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και αν αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι, με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους, τι συμφέρει το παιδί τους πιο πολύ αυτή τη στιγμή...»

Η σχετική κυβερνητική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου. Σημειώνεται, τέλος, πως στις 10 Μαρτίου 2020 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας λόγω υψηλής μεταδοτικότητας των παιδιών, ενώ στις 28 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ανακοίνωσε με τη σειρά του, τη σταδιακή επιστροφή στα θρανία των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: