12.5.20

Με κορονοϊό ο εκπρόσωπος του Πούτιν...


Ο κορονοϊός χτύπησε και την πόρτα του Κρεμλίνου, καθώς όπως ανακοινώθηκε σήμερα διαγνώστηκε με Covid-19 ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο...
52χρονος Πεσκόφ είναι εκπρόσωπος του Πούτιν από το 2008 αλλά συνεργάζεται μαζί του από τις αρχές του 2000.

Οι Ρώσοι που περνούν ελαφρά τον ιό ή χωρίς συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι και δεν είναι για την ώρα σαφές αν η εισαγωγή του Πεσκόφ σε νοσοκομείο αντανακλά τη σοβαρότηρα της κατάστασής του ή να έγινε για προληπτικούς λόγους.


Ρεπόρτερ που καλύπτουν το Κρεμλίνο ανέφεραν στο Twitter ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πεσκόφ ήταν στις 30 Απριλίου «σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Δεν είναι γνωστό για την ώρα αν ο Πούτιν ήταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, καθώς κάνει όλες τις συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο μεταξύ, η χώρα που μετράει συνολικά πάνω από 230.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 2.116 νεκρούς, προχωρά από σήμερα σε μια προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τη χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα, παρόλο που καταγράφηκαν σήμερα περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα Covid-19.

Με 232.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η Ρωσία είναι μεταξύ των τριών ή τεσσάρων χωρών που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα.

Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ' αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.

Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς --ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ.-- ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.

Η Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με 121.301 διαπιστωμένα κρούσματα, χρειάσθηκε να παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου το lockdown που ισχύει στην πόλη.

Η μοναδική χαλάρωση που έγινε στην πρωτεύουσα είναι η επαναλειτουργία από σήμερα βιομηχανιών και εργοταξίων, τομέων που αντιπροσωπεύουν μισό εκατομμύριο εργαζομένους. Κατά συνέπεια η μάσκα και τα γάντια προστασίας κατέστησαν υποχρεωτικά στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στα σουπερμάρκετ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: