1.5.20

Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης...


  ... σε Ευρώπη και Ελλάδα...
Η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η διεθνής οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι αυτό που απασχολεί πλέον τις κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο, που ταυτόχρονα προωθούν μέτρα σταδιακής άρσης των περιορισμών με τον φόβο...
πάντως μιας νέας έξαρσης της πανδημίας χωρίς να έχει βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο.

Η κρίση πλήττει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, που είτε μειώνουν το προσωπικό τους, όπως η British Aiways, είτε αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά. Την ίδια ώρα, τα θύματα του κορονοϊού πλησιάζουν τις 232.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,255 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Συρρίκνωση σε Γαλλία και Ιταλία

Σημαντική συρρίκνωση της τάξης του 5,8% σημείωσε το ΑΕΠ της Γαλλίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας της κρίση του κορονοϊού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από το 1949 όταν ξεκίνησαν να παρουσιάζονται τριμηνιαίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας και ξεπερνά κατά πολύ την πτώση που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-1,6%) και το δεύτερο τρίμηνο του 1968 (-5,3%), διευκρίνισε το INSEE.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και η Ιταλία, καθώς η οικονομία της κατέγραψε ύφεση 4,7% το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, αυτή είναι η χειρότερη πτώση από το 1995, όταν και ξεκίνησε να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Έως και 100 εκατ. νεόπτωχοι

Την ίδια ώρα, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία μπορεί δημιουργήσουν έως και 100 εκατομμύρια νεόπτωχους στις πόλεις του πλανήτη, καθώς πυκνοκατοικημένες πόλεις αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας Covid-19 και να πληγούν ιδιαίτερα από αυτή καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, ενώ το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές, επεσήμαναν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί.

Σύμφωνα με τον Σάμεχ Ουάχμπα, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των “νεόπτωχων” εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα».

Μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ

Νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και των τραπεζών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Στόχος της, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα, κάτι που δεν έκαναν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού στα φθηνά, μακροχρόνια δάνεια που παρέχει στις τράπεζες, αλλά και μια νέα σειρά δανείων με αρνητικό επιτόκιο, ώστε να έχουν κίνητρο οι τράπεζες να δίνουν δάνεια.

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Γερμανία

Την ίδια ώρα, και ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αγωνιούν εκτός από την πανδημία και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τουρισμό, η Γερμανία εξέδωσε άτυπη ταξιδιωτική οδηγία λέγοντας ότι ο τουρισμός στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκεται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, επισήμανε ότι αν οι Γερμανοί κάνουν διακοπές και ταξίδια αυτά πρέπει να γίνουν - εάν γίνουν καν - εντός Γερμανίας.Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα σύνορα τουλάχιστον προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι πριν από τα μέσα Ιουνίου. «Δεν μπορεί ωστόσο να το υποσχεθεί κανείς», τόνισε.

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας και στην Ελλάδα

Μια σειρά από νέα μέτρα για τόνωση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακολούθως από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. 

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης είναι η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων με έως 50 υπαλλήλους, η καταβολή επιδόματος 800 ευρώ σε νέες ομάδες δικαιούχων, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: