28.5.20

Οργή στη Μινεσότα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»...






BINTEO...
Το νέο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα και ο άδικος χαμός ενός μαύρου άνδρα τη στιγμή της σύλληψής του ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής.

Διαδηλωτές γέμισαν τη διασταύρωση που...
άφησε την τελευταία του πνοή ο Τζ. Φλόιντ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Φυλακή στους αστυνομικούς». Ακολούθησε πορεία στο τοπικό αστυνομικό τμήμα με ένα μέρος των συγκεντρωμένων να σπάει παράθυρα, να καταστρέφει ένα περιπολικό και να βάφει με γκράφιτι το κτίριο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα μέσα στη βροχή και τις έντονες συγκρούσεις να εξελίσσονται ως αργά το βράδυ.


Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ένας δημοσιογράφος της Star Tribune κατήγγειλε ότι τον χτύπησε λαστιχένια σφαίρα από την αστυνομία.

Το βίντεο με τη ρατσιστική μεταχείρισης στον 46χρονο άνδρα που βρήκε φρικτό θάνατο επειδή ένας αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό παρά τις εκκλήσεις να σταματήσει, προκαλεί αποτροπιασμό.

Το περιστατικό ξεκίνησε με μια αναφορά ότι πελάτης καταστήματος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο στο αυτοκίνητό του. Όπως ισχυρίστηκαν, τους είχαν πει ότι ο άνδρας, που δεν είχε ταυτοποιηθεί, «καθόταν πάνω στο μπλε αυτοκίνητό του και φαινόταν να είναι υπό την επήρεια ουσιών».

Αφού του έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί από το όχημα, κατά την εκδοχή της αστυνομίας, ο άνδρας αυτός αντιστάθηκε.

Στο δεκάλεπτο βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, ο άνδρας που είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος λέει σε κάποιο σημείο: «Μην με σκοτώσετε».




Ενώ κάποιοι φωνάζουν στους αστυνομικούς να τον αφήσουν και ότι η μύτη του αιμορραγεί, λίγο μετά ο άνδρας δεν κινείται πια και ακολούθως τον παραλαμβάνει ασθενοφόρο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψη απολύθηκαν και το FBI έκανε γνωστό πως θα διερευνήσει την υπόθεση. Ο δήμαρχος Jacob Frey ανακοίνωσε τις απολύσεις στο Twitter λέγοντας ότι «αυτή είναι η σωστή κίνηση» και ζήτησε συγγνώμη στην κοινότητα των μαύρων.

Αρκετοί μάρτυρες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα κοντινό πεζοδρόμιο, μερικοί μάλιστα κατέγραψαν τη σκηνή στα τηλέφωνά του.


Elizabeth Flores/Star Tribune via AP
Ειδικοί στο θέμα της χρήση βίας από αστυνομικούς είπαν στο Associated Press ότι ο αστυφύλακας κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον 46χρονο άνδρα παρ' ότι αυτός είχε παραδοθεί και ήταν υπό τον έλεγχο του αστυνομικού.

«Δεν μπορούσε να κινηθεί. Τους είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τον αγνόησαν» ανέφερε ο Andrew Scott, πρώην αξιωματικός και επικεφαλής της αστυνομίας της Φλόριντα που τώρα καταθέτει ως ειδικός μάρτυρας σε υποθέσεις χρήσης βίας διαπιστώνοντας «μη σωστή εκπαίδευση» των οργάνων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι αστυνομικοί στη Μινεάπολη επιτρέπεται να ακινητοποιούν με το γόνατό τους κάποιον ύποπτο στο λαιμό αρκεί να μην τον εμποδίζουν να παίρνει αέρα.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: