18.5.20

Ταμείο ανάκαμψης με κοινό δανεισμό...


...η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση...
Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, αντίστοιχα, προτείνουν τη δημιουργία ενός ταμείου 500 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ουσιαστικά προτείνουν οι χώρες της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε...
από κοινού δανεισμό.

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, προχώρησαν σε κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν ότι το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες και οι τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τόνισαν, προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί στις αγορές χρήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παράβαση των Συμφωνιών της Ε.Ε. Ουσιαστικά, οι δύο ηγέτες καλούν τις χώρες μέλη να προχωρήσουν σε από κοινού δανεισμό από τις αγορές.


Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «προτείνουμε να γίνουν πραγματικές μεταφορές χρημάτων. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Μέρκελ και Μακρόν υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει «ταχεία συμφωνία» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη δημιουργία του ταμείου, πράγμα που μπορεί να συναντήσει αντιδράσεις από τους οπαδούς των σφικτών δημοσιονομικών, όπως η Ολλανδία.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε από την πλευρά της ότι «η κρίση είναι ασυνήθιστη και χρειάζεται να δοθεί μια ασυνήθιστη λύση».

Χαιρετίζουν φον ντερ Λάιεν - Μισέλ - Σασόλι

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η πρόταση είναι καλοδεχούμενη:

«Αναγνωρίζει το εύρος και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και με τον σωστό τρόπο δίνει έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε για μια λύση στην οποία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το επίκεντρο».


Μέσω twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Δήλωσε:

«Καλωσορίζω τις προσπάθειες Γερμανίας και Γαλλίας να βρεθεί κοινός τόπος για ένα ταμείο ανάκαμψης. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να φτάσουμε σε συμφωνία θα πρέπει και τα 27 κράτη-μέλη να εμπλακούν. Τα καλώ λοιπόν να εργαστούν σε κλίμα συναίνεσης μόλις καταθέσει η Επιτροπή τη σχετική πρόταση».

«Θετικό σημείο εκκίνησης» χαρακτήρισε από την πλευρά του την πρόταση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Σασόλι σημείωσε ότι το σχέδιο προτρέπει για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: