28.5.20

Ομολογία Κομισιόν για τον ρόλο του Κουρτς...

...στο σχέδιο για επιχορηγήσεις και δάνεια...
Την ισχυρή επιρροή που είχε ο καγκελάριος της Αυστρίας στη διαμόρφωση του σχεδίου της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ενός δηλαδή εκ των ηγετών που όλο αυτό το διάστημα τάσσονταν κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και υπέρ της βοήθειας μόνο μέσω δανείων, ομολόγησε η πρόεδρος της Επιτροπής.

 Σε...
συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για την πολύ ισχυρή επιρροή που είχε ο Αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια των πολλών συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Για παράδειγμα, στο αίτημα για εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού, για επένδυση στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ψηφιοποίηση, συμφωνούμε απόλυτα», ανέφερε, σημειώνοντας, πως το γεγονός ότι γνωρίζει και εκτιμά εδώ και πολύ καιρό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνει τις διαπραγματεύσεις ευκολότερες.


Παρά την αντίσταση της Αυστρίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι υπάρχει «μία καλή συνεργασία» με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, με τον οποίο η ίδια είναι «σε πολύ καλή, σε πολύ στενή επαφή», και κυρίως για το πού και πώς θα γίνουν επενδύσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πεπεισμένη ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και πόσα θα είναι επιχορηγήσεις και πόσα δάνεια, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι σημαντικό να υπάρξει «ένα κοινό σημείο εκκίνησης».

«Χρειαζόμαστε το ταχύτερο δυνατό αυτό το Πακέτο Ανασυγκρότησης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία έκανε «αντιπρόταση» στο σχέδιο Μέρκελ - Μακρόν για ταμείο ανάκαμψης με 500 δισ. ευρώ, την οποία συνεπέγραψαν η Ολλανδία,, η Δανία και η Σουηδία, τονίζοντας ότι θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους.

Οι ίδιες χώρες πριν απ' την εκδήλωση της πανδημίας είχαν ζητήσει να περιοριστεί ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός στο ένα τοις εκατό του ΑΕΠ, θέση στην οποία εμμένουν όπως φάνηκε από την αντιπρόταση με την οποία συντάχθηκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: