1.5.20

Εκτιμήσεις για εφιαλτική συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας...


Άσχημα μαντάτα για την ισπανική οικονομία, καθώς η κρίση του κορονοϊού θα επιφέρει πολύ βαρύ πλήγμα στο ΑΕΠ της χώρας, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Η...
υπουργός Οικονομίας της χώρας, Νάντια Καλβίνο έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,2% για το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8%.

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει μια «ασύμμετρη ανάκαμψη τύπου ‘V’, με τη βαθύτερη μείωση στο δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια μια ισχυρή και σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Καλβίνο.

Στις 11 Φεβρουαρίου, πριν την επιβολή του πανεθνικού lockdown, η Καλβίνο είχε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% για το 2020.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το έλλειμμα του 2020 στο 10,34% και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για φέτος στο 115,5%. Τον Φεβρουάριο, ο στόχος για το έλλειμμα ήταν 1,8% του ΑΕΠ.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2012 όταν η Ισπανία έφθασε το 10,7%», δήλωσε η υπουργός προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η ανεργία προβλέπεται φέτος να αυξηθεί στο 19% και να υποχωρήσει στο 17,2% το 2021. Το Φεβρουάριο, η πρόβλεψη ήταν ότι η ανεργία θα διαμορφωνόταν φέτος στο 13,6%.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης ήταν ζοφερές, αποκαλύπτοντας μία άνευ προηγουμένου ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι οικονομίες ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω και το δεύτερο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: