1.5.20

Ολονυχτία Σαλβίνι στην Ιταλική Βουλή για το «θεαθήναι»...


Δεκάδες βουλευτές της Λέγκας του Βορρά, του κόμματος της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, κατέλαβαν το ιταλικό κοινοβούλιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη καραντίνα και τις έκτακτες - με διάταγμα -εξουσίες της κυβέρνησης.

 Ο...
αρχηγός του κόμματος Ματέο Σαλβίνι και 74 βουλευτές του πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Αίθουσα της Γερουσίας και επέμειναν ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η κυβέρνηση δώσει απαντήσεις σε εμπόρους, εργαζόμενους και γονείς, «που δεν ξέρουν πότε μπορούν να ξανανοίξουν τα καταστήματά τους, να πάνε πίσω στη δουλειά ή πότε τα παιδιά τους μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο». 

Η Λέγκα στερείται δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, καθώς όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις διατηρούν τη Λέγκα στην κορυφή, περίπου στο 26%, ποσοστό ωστόσο μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο και εννέα από τις ευρωεκλογές πέρυσι. Η αποδοχή στο πρόσωπο του Σαλβίνι φτάνει στο 31%, κατατάσσοντάς τον δεύτερο πίσω από την ακόμη πιο ακροδεξιά αντίπαλό του, Τζόρτζια Μελόνι, που συγκεντρώνει 35%.


Οι βουλευτές της Λέγκας, που φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις, δήλωσαν ότι η παραμονή τους θα διαρκέσει έως ότου η κυβέρνηση δώσει σαφείς απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα για την «πλήρη αποκατάσταση των ελευθεριών».

«Είναι καιρός… το κοινοβούλιο να αναμιχθεί ξανά σε αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας, τα δικαιώματα και την ελευθερία μας», ανέφεραν. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην καθιερωμένη δημοκρατία».

Ενημερώνοντας την Κάτω Βουλή για την ευρύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε άμεσα τη διαμαρτυρία του Σαλβίνι, αλλά είπε: «Το σχέδιό μας, ακόμη και αν περιλαμβάνει μη δημοφιλείς ενέργειες, είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι ένα εκλογικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για να κερδίσει τη συναίνεση».

Βουλευτές και από άλλα κόμματα χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία της Λέγκας «προσβλητική».

Η γερουσιαστής του κόμματος του Ματέο Ρέντσι «Ιτάλια Βίβα», Ντονατέλα Κοντσάτι, δήλωσε ότι ήταν «ανεύθυνη συμπεριφορά που εμποδίζει την επίλυση της κρίσης. 

Ο γερουσιαστής των «Πέντε Αστέρων» Τζιανλούκα Περίλλι έγραψε στο Facebook «η πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις ώθησε τη Λέγκα σε μια επίθεση πανικού. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη Γερουσία για ακροβατικά όταν η χώρα και οι εργαζόμενοι χρειάζονται απαντήσεις», τόνισε. 

Η Λάουρα Μπολντρίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε μέσω Twitter: «Η χρήση των θεσμικών οργάνων για να κερδίσεις δημοσιότητα, σε μια εποχή σαν αυτή, θα έπρεπε να είναι η τελευταία λύση για τον Σαλβίνι. Χωρίς να γνωρίζει πώς να επιλύει προβλήματα, τα δημιουργεί».

Αρκετοί διέκριναν μια δόση ειρωνείας στη διαδήλωση, δεδομένης της μειωμένης συμμετοχής του Σαλβίνι στο κοινοβούλιο. «Συνήθως δεν έρχεται και τώρα θέλει να μείνει εδώ όλη τη νύχτα», σχολίασε, μέσω Τwitter και η γερουσιαστής των «Πέντε Αστέρων», Λάουρα Μποτίτσι.  

Παρά την υπόσχεση ότι οι βουλευτές του Λέγκας θα παραμείνουν επ 'αόριστον στο κοινοβούλιο, η παραμονή του ίδιου του Σαλβίνι δεν κράτησε πολύ. Όπως δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, πήγε στο σπίτι για ντους την Πέμπτη το πρωί, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο στο προσωπικό καθαριότητας».

Πηγή: Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια: