1.5.20

Σήμερα, δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ στους δρόμους...


Σήμερα διαδηλώσαμε χιλιάδες άνθρωποι με τον παραδοσιακό τρόπο. Πιο πριν το ΚΚΕ έκανε τη γνωστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με στοίχιση και τηρώντας τις αποστάσεις. Μπράβο του. Αλλά δεν ήταν το μόνο που γιόρτασε την Πρωτομαγιά στον δρόμο, όπως λέγεται, οι...
υπόλοιποι ήμασταν περισσότεροι. Αρκετοί φορούσαν μάσκες, άλλοι όχι, πάντως ο συγχρωτισμός μεταξύ μας δεν ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που παρατηρείται στους δρόμους τις τελευταίες μέρες ή στα σουπερμάρκετ, καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Μια καραντίνα που τυπικά δεν έχει αρθεί, στην πράξη όμως δεν υφίσταται και όλοι το βλέπουν.

Επίσης, τις προηγούμενες μέρες έγιναν κάμποσες διαδηλώσεις, πάλι με τον παραδοσιακό τρόπο. Χθες για παράδειγμα είχε διαδήλωση στο κέντρο για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως. Σε αυτές συμμετείχε αρκετός κόσμος, φοιτητές, συνδικαλιστές, από την Αναρχία, την Αριστερά και το ΚΚΕ.

Αν λοιπόν το ΚΚΕ σήμερα επέδειξε υπευθυνότητα και διαδήλωσε με τρόπο που προστατεύει τη δημόσια υγεία, όπως λένε πολλοί, τότε όλοι οι άλλοι που συμμετείχαν στη δεύτερη διαδήλωση και τις προηγούμενες, είναι ανεύθυνοι, έως πιθανοί εγκληματίες. Δεν θυμάμαι όμως κανέναν από τον ευρύτερο «χώρο» να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι το ΚΚΕ οργάνωσε μια έξυπνη συμβολική ενέργεια, ένα εντυπωσιακό θέαμα που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Φάνηκε έτσι, σαν να ήταν το μόνο κόμμα που έσπασε την απαγόρευση και διαδήλωσε, χωρίς μάλιστα να διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία. Κάτι τέτοιο όμως είναι μαγική εικόνα, όπως είδαμε.

Επειδή ήταν μια καλή επικοινωνιακή κίνηση, δύσκολα θα την επαναλάβει, αφού αν μη τι άλλο, η επικοινωνιακή της αξία θα είναι πολύ μικρότερη τις επόμενες φορές. Οπότε θα επιστρέψει στον παραδοσιακό τρόπο διαδήλωσης, τον οποίο ουδέποτε εγκατέλειψε, ούτε μέσα στην καραντίνα. Αυτά, to set the record straight.

Δημητρης Τσιρκας (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: