28.5.20

«Χωρίς γραφειοκρατία» η επένδυση των 32 δισ. ...


Μήνυμα στους υπουργούς για σχέδιο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα κολλήσουν οι επενδύσεις στην γραφειοκρατία έστειλε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα απ' το Ταμείο Ανάκαμψης, για το...
οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, γεννώντας αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο και τις μεθόδους διαχείρισης και τη διαφάνεια στην κατανομή ποσών τέτοιου μεγέθους.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας» και τόνισε: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνολικό πακέτο που πρότεινε χθες η Κομισιόν ως «ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο» που είναι «ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό». 

Επίσης, σημείωσε ότι «έχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας», ότι είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δίκαιο και ευέλικτο.

Είπε, δε, πως η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αλλά και «το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για μία μεγάλη ευκαιρία και για την Ευρώπη αλλά και για την χώρα μας». Και ήρθε η ώρα, είπε, «η Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα μικρά βήματα και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα. Όπως και εμείς πάντα ζητούσαμε ότι έπρεπε να κάνει. Αλλά είναι νομίζω μία ευκαιρία και για την πατρίδα μας να κάνει ένα μεγάλο εθνικό άλμα προς τα εμπρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: