1.5.20

Το 2022 η ανάκαμψη...


...σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της ΕΚΤ...
Τρία οικονομικά σενάρια δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αντίκτυπο της κρίσης της πανδημίας στις χώρες της ευρωζώνης με τη πιο ζοφερή πρόβλεψη να τοποθετεί σε τρία χρόνια την επαναφορά στα προ κορονοϊού επίπεδα...


Ειδικότερα, η ΕΚΤ με το χειρότερο σενάριο προειδοποιεί για ύφεση έως 12% στο τέλος του 2019 και εκτιμά ότι η πλήρης ανάκαμψη δεν θα έρθει πριν το τέλος του 2022.

«Το ετήσιο ποσοστό με βάση το κακό σενάριο, αντικατοπτρίζει μια τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ η οποία μπορεί να φτάσει και το 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020, και θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη, με ρυθμούς ανόδου στο τρίμηνο περί το 6% και 3% αντιστοίχως, για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


«Ακόμα και με το πιο καλό σενάριο, προβλέπεται βαθιά ύφεση, που ισοδυναμεί με συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5% φέτος. Στο δυσμενέστερο σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 12% το 2020. Ταυτόχρονα, αυτά τα σενάρια προβλέπουν μια κάποια αρχική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς τα μέτρα περιορισμού σταδιακά αίρονται» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, Φιλίπ Λέιν που έκανε λόγο για πολύ αβέβαιη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα.

«Η διάρκεια των απαραίτητων μέτρων για τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό του ιού, η δυναμική της κατανάλωσης νοικοκυριού και των επιχειρηματικών επενδύσεων θα είναι κεντρική για τον καθορισμό των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: