8.11.18

«Too big to fail - too big to save», αλλά...

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Ρώμης-Κομισιόν, καθώς και οι δυο πλευρές φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους μετά την...
πρόσφατη απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup του ιταλικού προσχεδίου προϋπολογισμού. Η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να κάνει καμιά τροποποίηση, τη στιγμή που της έχει δοθεί περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να καταθέσει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ από τη δική της πλευρά η ευρωπαϊκή ηγεσία απειλεί με κυρώσεις. Πόσο απέχουμε όμως στην πραγματικότητα από μια ευθεία σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών και ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης;

«Αυτή τη στιγμή δεμ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας σύγκρουσης» εκτιμά μιλώντας στο Tvxs.gr ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή βέβαια μοιάζει αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να επιμείνει η Ιταλία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης με βάση και τη διαδικασία του λεγόμενου υπερβολικού ελλείμματος, ενώ θα ακολουθήσουν και κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή ακόμη και η διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε κάποιους τομείς».

Κάτι τέτοιο βέβαια δε σημαίνει κι άμεση ρήξη, σύμφωνα με τον κύριο Ιωακειμίδη: «Νομίζω κι εύχομαι πως δεν θα φτάσουμε σε πλήρη ρήξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Ας μην ξεχνάμε πως όταν αναφερόμαστε στην ιταλική οικονομία, μιλάμε για μια περίπτωση too big to fail, too big to save. Είναι σαφές σε όλες τις πλευρές πως τυχόν αρνητική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς ή ακόμη και κατάρρευσης της Ευρωζώνης» σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής.


Από την άλλη, ο κύριος Ιωακειμίδης επισημαίνει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από τη διαδικασία διαρκούς αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυο πλευρές: «Ο πρώτος κίνδυνος έχει να κάνει με τις αγορές, οι οποίες εφόσον συνεχιστεί η ανασφάλεια θα εντείνουν τις πιέσεις, με κύριο αποδέκτη την ίδια την Ιταλία αλλα όχι μόνο.
Την ίδια στιγμή, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στους δυο κυβερνητικούς εταίρους. Αυτή τη στιγμή δηλώνουν πως δεν στοχεύουν σε καμιά περίπτωση σε έξοδο από την ΕΕ ή από την Ευρωζώνη. Στις προεκλογικές διακηρύξεις τους όμως άφηναν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά το Ευρώ, ενώ ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, αμφισβητεί διαρκώς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Το αποτέλεσμα είναι κανείς να μην ξέρει την πραγματική τους στόχευση. Ακόμη περισσότερο δε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξουν εφόσον έλθει σε λίγους μήνες για παράδειγμα στη Γαλλία μια νίκη της Λεπέν επί του Μακρόν στις ευρωεκλογές».

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο κύριος Ιωακειμίδης θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα δείξει διάθεση να αποφύγει μια ολοκληρωτική σύγκρουση λίγους μήνες πριν τις κάλπες του Μαϊου: «Δε θα ήθελε τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερου προβλήματος σε αυτή τη συγκυρία, καθώς έχει υπόψη πως μια πλήρης ρήξη με τη Ρώμη θα είχε δηλητηριώδεις παρενέργειες ευρύτερα. Εκτιμώ λοιπόν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να βρεθεί μια λύση που και θα περισώνει το ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων, προκειμένου να διασωθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, αλλά και να ικανοποιεί τους δυο κυβερνητικούς εταίρους στη Ρώμη κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό τους ακροατήριο».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: