15.11.18

Brexit: Κατοχυρώνεται η συμφωνία ή πέφτει η Μέι;

Παρότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία ήρθαν σε συμφωνία για το Brexit, με τον Ντόναλντ Τουσκ μάλιστα να ανακοινώνει ότι οι υπογραφές θα πέσουν στις 25 Νοεμβρίου, τα...
πάντα παραμένουν ρευστά σε ό,τι αφορά στην επικύρωσή της και αιτία γι αυτό αποτελούν οι έντονες αντιδράσεις κατά της Τερέζα Μέι από βουλευτές των Τόρις. 

Μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα παραιτήθηκε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αφήνοντας ξεκρέμαστη την Τερέζα Μέι, που σύμφωνα με το ίδιο της το επιτελείο, διανύει την πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «οργανωμένου σχεδίου» για την πτώση της Μέι μέσω κατάθεσης πρότασης μομφής. 

Βασικό αγκάθι για να περάσει η συμφωνία ήταν και παραμένει το σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που όπως λένε θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητικά ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ...

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: