6.11.18

Πυρετός επαφών Τσίπρα με Πούτιν και Ερντογάν τον Δεκέμβριο...

Με τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ να μπαίνουν στην τελική ευθεία και την Άγκυρα να σηκώνει επικίνδυνα τους τόνους της αντιπαράθεσης στο...
Αιγαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για το μπαράζ διεθνών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός τον προσεχή Δεκέμβριο – σε λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί Μόσχα και Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Μόσχα για εξομάλυνση των σχέσεων

Για την ώρα, έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα, όπου στις 7 Δεκεμβρίου θα συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Με δεδομένη στάση της Μόσχας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει κατά καιρούς η ρωσική κυβέρνηση κατά των ΗΠΑ για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της γείτονος, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει στο ραντεβού του με τον κ. Πούτιν να ξαναβάλει σε σταθερή τροχιά τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Η απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα μέσα Ιουλίου να απελαθούν δύο Ρώσοι διπλωμάτες και απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα σε άλλους δύο, λόγω «παράνομων» δραστηριοτήτων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, έβαλε στον πάγο τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο σταδιακά η ένταση αποκλιμακώθηκε με εκατέρωθεν θετικές δηλώσεις. Μάλιστα πολλοί στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν βάλει στο στόχαστρο τον κ. Κοτζιά για τη σκληρή στάση του έναντι της Μόσχας.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα θα συμπέσει με τη διυπουργική που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα μεταξύ των δύο χωρών, στις 5 με 8 Δεκεμβρίου.Πέραν του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, αναμένεται, οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με πληροφορίες, να επικεντρωθούν  στη Συρία, το Κυπριακό, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ενέργεια κλπ.

Οι επαφές με Ερντογάν

Όπως έγραψε το Newpost, εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός και στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Τουρκία ενώ η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η Άγκυρα διαμηνύει σε κάθε τόνο πως διεκδικεί μερίδιο στους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κατά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να οριστεί κοντά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις σχετικά με τα ενεργειακά, την ελληνική ανακοίνωση για την τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, τις έρευνες της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς επίσης και τις τουρκικές απειλές στο σημείο που ενώνεται η υφαλοκρηπίδα Ελλάδας - Κύπρου – Αιγύπτου.

Εκτιμώντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τραβήξει το «σχοινί στα άκρα» έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: