22.11.18

Ένοχοι έξι απ' τους εννέα...

...για τη δολοφονία του Αμερικανού στον Λαγανά...

Αυλαία στην εκδίκαση της δολοφονίας του Αμερικανού τουρίστα τον Ιούλιο του 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου, έριξε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της...
Πάτρας, μετατρέποντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που ήταν για τους περισσότερους σε θανατηφόρα ή απλή σωματική βλάβη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τοπικό thebest.gr, απ' τους συνολικά εννέα κατηγορουμένους ένοχοι κρίθηκαν οι έξι.

Ο 1ος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη με ποινή 15 έτη φυλάκισης.

Ο 2ος (ο μπάρμαν), όπως και δύο Σέρβοι απαλλάχθηκαν καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι προκάλεσαν απλή σωματική βλάβη. Οι δύο τελευταίοι, όπως αναφέρει το Associated Press, είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και είχαν επιστρέψει στη Σερβία. Ο δε μπάρμαν είχε κατηγορηθεί ότι έφραξε τον δρόμο διαφυγής για τον νεαρό Αμερικανό αλλά όχι για συμμετοχή στον θανατηφόρο ξυλοδαρμό.

Ο 5ος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη με ποινή 5 έτη.

Ο 6ος, 7ος, 8ος και 9ος κατηγορούμενος κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τους επιβλήθηκαν ποινές 9 ετών για τον 6ο, τον 7ο και τον 8ο και 10 έτη για τον 9ο.

Το δικαστήριο δεν δέχτηκε να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινές και αναμένεται οι καταδικασθέντες να οδηγηθούν στη φυλακή.

Για την δολοφονία είχαν κατηγορηθεί ένας Έλληνας, επτά Σέρβοι και ένας Βρετανός με σερβική καταγωγή.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία»
Απογοητευμένοι με τις ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο εμφανίστηκαν οι γονείς του Μπακάρι Χέντερσον.

«Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αμερική θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε. Τον πέταξαν και τον χτυπούσαν σαν σκυλί, γύρισαν πίσω χωρίς τύψεις για αυτό που προκάλεσαν. Δεν υπάρχουν τύψεις για τη χαμένη ζωή του παιδιού μου. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δικαιοσύνη για μια δολοφονία. Σκότωσαν έναν άνθρωπο με άγριο τρόπο» είπε η μητέρα του Χέντερσον και ξέσπασε σε κλάματα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 22χρονος Αμερικανός διασκέδαζε με την παρέα του σ' ένα μπαρ, όταν υπήρξε παρεξήγηση με έναν απ’ τους κατηγορούμενους, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις όταν κάποια στιγμή ο τουρίστας θέλησε να φωτογραφηθεί με μια σερβιτόρα.

Ο τσακωμός γενικεύτηκε και στη συνέχεια ο τουρίστας βρέθηκε εκτός καταστήματος, στον δρόμο, όπου δέχτηκε λιντσάρισμα από περίπου 7-8 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό και έχει καταγραφεί στις κάμερες πως τα άτομα συνέχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές ακόμα και τη στιγμή που ο 22χρονος είχε πέσει στο οδόστρωμα, έχοντας πλέον χάσει τις αισθήσεις του.

Η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για «σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προήλθαν από χτυπήματα στο κεφάλι με θλων όργανο, προκαλώντας σύνθλιψη του κρανίου, επιφέροντας εγκεφαλική αιμορραγία και επομένως τον θάνατο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: