22.11.18

Όταν το βιβλίο πάει στον αναγνώστη...












Κινητή Βιβλιοθήκη από γειτονιά σε γειτονιά...

Όταν δεν πάει ο αναγνώστης στη βιβλιοθήκη, πάει η βιβλιοθήκη στον αναγνώστη. Αυτό σκέφτηκαν οι εμπνευστές της Κινητής Βιβλιοθήκης του...
δήμου Αθηναίων «θέλοντας να ενδυναμώσουμε την ανάγνωση και να στηρίξουμε ξανά το βιβλίο» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και συντονίστρια του δικτύου πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «θεωρήσαμε ότι πρέπει να παραιτηθούμε από την απαίτηση ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει από μόνος του στις βιβλιοθήκες, βέβαια καλό είναι να καλλιεργήσουμε μια τέτοια συνήθεια, αλλά αν θέλουμε να στηρίξουμε ξανά το βιβλίο πρέπει να στείλουμε τις ιστορίες στις γειτονιές και στις διαφορετικές περιοχές». 

Με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει – Βιβλία παντού!», στόχος της «Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης, να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις. 

Η διαδικασία δανεισμού είναι απλή: Χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Αθήνας, μπορούν με την ταυτότητά τους να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Υπάρχουν περίπου 3.000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων -στα αγγλικά και γαλλικά- για ενήλικες αλλά και για παιδιά. 

Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος (ελεύθερου χρόνου όπως μαγειρικής, ιστορικού περιεχομένου κά), ενώ μπορεί κανείς εύκολα να αναζητήσει τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr. «Μόλις τα διαβάσουν μπορούν να τα επιστρέψουν στον επόμενο σταθμό της Κινητής ή να τα επιστρέψουν, εφόσον τους βολεύει περισσότερο, στην δημοτική βιβλιοθήκη κοντά στον σταθμό Λαρίσης» υπογραμμίζει η κ. Μαρωνίτη και τονίζει ότι ήδη από τις πολύ πρώτες ημέρες λειτουργίας η ανταπόκριση του κόσμου και τα σχόλια είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: