27.11.18

Η τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ...

Στην επιστροφή της στους ομίλους του Champions League η ΑΕΚ γκρεμίζει ρεκόρ επιθετικής στειρότητας και έχοντας στα...
τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της μόλις... μία τελική προσπάθεια εντός εστίας!

άθε επιστροφή και δύσκολη! H «Ένωση» βρίσκεται ξανά φέτος στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από αρκετά χρόνια, ωστόσο οι επιδόσεις της κάθε άλλο παρά… αξιοζήλευτες είναι. 

Ουδείς, φυσικά, αρνείται ότι η κλήρωση δεν ήταν βατή, άρα εξαρχής η αποστολή της, κόντρα σε τρεις ισχυρές, παραδοσιακές δυνάμεις, ήταν δύσκολη. Ωστόσο για να κερδίσεις κάτι, πρέπει να παίξεις κιόλας... 

Και, φυσικά, η αναφορά δεν γίνεται μόνο για το γεγονός ότι μετά τις τέσσερις αγωνιστικές, η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να πάρει βαθμό και θα πρέπει να δώσει «μάχη» στα δύο παιχνίδια που απομένουν, αρχικά απόψε κόντρα στον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ και κατόπιν με αντίπαλο τη Μπενφίκα στη Λισαβόνα για να μην τερματίσει χωρίς βαθμό στον όμιλό της. 

Είναι και κάποια επιμέρους στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την πολύ… φτωχή απόδοση της ΑΕΚ στις δύο αναμετρήσεις με τη Μπάγερν και κόντρα στον Άγιαξ στην Ολλανδία και τους Πορτογάλους στο ΟΑΚΑ. 

Και το δυσάρεστο είναι πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν δείχνουν ικανοί να αλλάξουν κάτι στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές, κρίνοντας και από την αγωνιστική εικόνα τους στη Σούπερ Λίγκα. 

Η ΑΕΚ θα υποδεχθεί σε λίγες ώρες τον «Αίαντα» με τον προπονητή και τους παίκτες να διανύουν περίοδο κρίσης, να προέρχονται από την ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό και να πρέπει να ανακάμψουν άμεσα μετά και την «καταιγίδα Τίγρης» που τους έπληξε μετά την παρουσία του Δημήτρη Μελισσανίδη στα Σπάτα την Κυριακή. 

Ουραγός του φετινού Champions League με... μηδέν τελικές εντός εστίας σε δύο εκτός έδρας παιχνίδια!
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δίνει η UEFA, η ελληνική ομάδα έχει τον μικρότερο αριθμό σουτ στον στόχο από τις 32 που συμμετέχουν στους ομίλους. Μόλις επτά προσπάθειες έκαναν οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη εντός εστίας σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια. Η αμέσως χειρότερη επίδοση είναι αυτή του Ερυθρού Αστέρα και της Βικτόρια Πλζεν, που έχουν δέκα σουτ στον στόχο. 

Την πρώτη αγωνιστική στο Άμστερνταμ, ο Άγιαξ είχε έξι προσπάθειες στον στόχο, η ΑΕΚ καμία! 

Ακολούθως στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Μπενφίκα, οι τελικές προσπάθειες ήταν 6-6 για τις δύο ομάδες. 

Στη συνέχεια, με τη Μπάγερν στο ΟΑΚΑ, οι γηπεδούχοι είχαν μόλις μία προσπάθεια στον στόχο, οι Βαυαροί συνολικά επτά. 



Και, τέλος, στον αγώνα της Τετάρτης στο Μόναχο, η Μπάγερν είχε οκτώ προσπάθειες στον στόχο, η «Ένωση» καμία. 

Κι ενώ γενικά η απόδοση των «κιτρινόμαυρων» μπορεί να κριθεί ως αξιοπρεπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πάρει ακόμα βαθμό και ίσως τελικά να μείνει στο μηδέν με την ολοκλήρωση των ομίλων, προκαλεί πραγματικά έκπληξη ο αριθμός των μόλις επτά προσπαθειών στο στόχο. Και επιπλέον δεν είχαν τελική στον στόχο στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια! 

Όπως φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, οι συνολικές τελικές προσπάθειες των παικτών της ΑΕΚ είναι 27: οι επτά στον στόχο, οι δώδεκα εκτός στόχου και άλλες οκτώ τις οποίες μπλόκαρε ο αντίπαλος τερματοφύλακας. 

Θυμίζεται, επίσης, ότι η «Ένωση» έχει σκοράρει μόλις δύο φορές. Πρόκειται για τα γκολ που σημείωσε αρχές Οκτωβρίου κόντρα στη Μπενφίκα ο Βίκτωρ Κλωναρίδης. Yπάρχουν και άλλες ομάδες που έχουν πετύχει δύο γκολ στις τέσσερις αγωνιστικές (Μονακό, Λοκομοτίβ Μόσχας και Γιουνγκ Μπόις), αλλά έχουν περισσότερες προσπάθειες στον στόχο. 

Μόνο ο περσινός... άθλιος Ολυμπιακός συναγωνίζεται τη φετινή ΑΕΚ
Και για να γίνει μια σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις των άλλων ελληνικών ομάδων στα προηγούμενα χρόνια, στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές της φάσης των ομίλων, οι επτά τελικές της ΑΕΚ μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις οκτώ που είχε πέρυσι ο Ολυμπιακός, στον όμιλο με τη Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. 

Ακόμα και στην απογοητευτική σεζόν της (2003-04), η ΑΕΚ είχε εννέα τελικές στον στόχο στον όμιλο με τη Λα Κορούνια, τη Μονακό και την Αϊντχόφεν. 

Πηγαίνοντας πίσω στις σεζόν οι επιδόσεις, στο ίδιο «δείγμα» των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών, ήταν: 

2015-16 Ολυμπιακός 19
2014-15 Ολυμπιακός 20
2013-14 Ολυμπιακός 18 
2012-13 Ολυμπιακός 20
2011-12 Ολυμπιακός 15 
2010-11 Παναθηναϊκός 13 

Η πιο... φτωχή ΑΕΚ που έχουμε δει στους ομίλους! 
Ακόμη και πιο πίσω όμως να γυρίσουμε το χρόνο (στα χρόνια που καμιά ελληνική ομάδα δεν είχε μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση), ουδέποτε συναντά κανείς τόσο... πενιχρή επιθετική παρουσία σαν τη φετινή της «Ένωσης». Άλλωστε και οι αριθμοί της ίδιας της ΑΕΚ ήταν καλύτεροι από τους φετινούς.  Τη σεζόν 2006-07 (και με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει διαδοχικά στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές Μίλαν εκτός, Άντερλεχτ εντός και Λιλ μέσα - έξω) οι «κιτρινόμαυροι» μετρούσαν 11 τελικές εντός εστίας στα τέσσερα παιχνίδια τους. 

Ακόμη καλύτερη ήταν η επιθετική της παραγωγικότητα την αξέχαστη σεζόν 2002-03 (με την αήττητη πορεία των έξι ισοπαλιών και τις μυθικές αναμετρήσεις με τη Ρεάλ). Στα τέσσερα πρώτα ματς του γκρουπ (με Γκενκ εκτός, Ρόμα εντός και Ρεάλ εντός και εκτός) η ΑΕΚ μετρούσε ήδη 19 τελικές στην εστία των αντιπάλων της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: