22.11.18

Δημοσκοπική ανάκαμψη μέσω οικονομιας επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

Αποφασισμένος να μην αφήσει την καθημερινότητα να “ξαναθάψει” τα θετικά στοιχεία που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στο τομέα της οικονομίας, εμφανίζεται ο...
πρωθυπουργός, που από χθες πέρασε στην αντεπίθεση. Από τις 21 Αυγούστου και μετά, που ολοκλήρωθηκε το πρόγραμμα επιτροπείας, η ατζέντα δεν πήγε εκεί που θα ήθελε το Μαξίμου με αποτέλεσμα η δημοσκοπική ανάκαμψη που περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει έρθει ακόμα. Τα περιθώρια πλέον στενεύουν και οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι κομβικοί για τη μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης. 

Το οικονομικό επιτελείο βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πάρει τις απαραίτητες οδηγίες για τον προϋπολογισμό, τα επόμενα βήματα, αλλά και για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή. Θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη μάχη των Επιτροπών και της Ολομέλειας σε μια προσπάθεια να στριμωχτεί η ΝΔ και να αναδειχθεί πως “κάηκε” το αφήγημά της για “τέταρτο μνημόνιο”.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η καλύτερη απάντηση στη γαλάζια παράταξη πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης και μειώνοντας τις ελπίδες του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα μπορούσε πρόωρα να υπάρξει κάποιο “ατύχημα”.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Βουλή για άλλη μια φορά, προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να προκαλέσει στο υψηλότερο επίπεδο την αξιωματική αντιπολίτευση. O φετινός προϋπολογισμός προβλέπει τη λήψη θετικών μέτρων ύψους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ για διορθώσεις σε κοινωνικές αδικίες και αυτό αναμένεται να επισημάνει στην ομιλία του. 

Η πολιτική συζήτηση είναι σίγουρο πως θα μεταφερθεί από το Μαξίμου στο Κοινοβούλιο, αφού, όπως φαίνεται από τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να βρεθεί στην Ολομέλεια ο Πρωθυπουργός και για τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που θα νομοθετηθούν άμεσα. Η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι προσλήψεις στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι τα επόμενα “ραντεβού” που δίνουν με τη ΝΔ.

Μεγάλο “όπλο” του Αλέξη Τσίπρα μέσα στο 2018 θα είναι και το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί για 3η φορά από τα 885 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος του 2018. 

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ για την γενικευμένη ανομία στα πανεπιστήμια...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: