10.11.18

Τα εμά εμά και τα εσά εσά...


Χρειάστηκαν τρία χρόνια διαβουλεύσεων ώστε ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος να προχωρήσουν στην απόλυτη έκπληξη, ταράζοντας λιμνάζοντα ύδατα δεκαετιών στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Ελάχιστοι γνώριζαν το...
περιεχόμενο της συνάντησης και όλοι, βάσιμα, εκτιμούσαν πως ο Ιερώνυμος επισκέφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν το περιεχόμενο του όρου «θρησκευτική ουδετερότητα» ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης.

Ωστόσο, την Τρίτη το απόγευμα, Τσίπρας και Ιερώνυμος αιφνιδίασαν εχθρούς και φίλους παρουσιάζοντας μια συμφωνία 15 σημείων για τη διευθέτηση των περιουσιακών εκκρεμοτήτων της Εκκλησίας και για την υπηρεσιακή κατάσταση του κλήρου. Οσοι καταστροφολογούσαν πως η αριστερή κυβέρνηση... θα καταργήσει τα Χριστούγεννα, αλλά και όσοι πίστευαν πως θα προχωρήσει στον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας διαψεύστηκαν οικτρά.

Περιουσία, ιερείς

Η συμφωνία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν την εφημερίδα μας να την υποδεχθεί με τον τίτλο «ιστορικός συμβιβασμός», αφού για συμβιβασμό και όχι για ανατροπή πρόκειται και είναι πραγματικά ιστορικός, αφού ανάλογου μεγέθους συμφωνία έχει να κάνει η Πολιτεία με την Εκκλησία από το 1952.

● Οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το Δημόσιο θα επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό αντίστοιχο με το κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων.

● Η Εκκλησία παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

● Ιδρύεται Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, όπου θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο. Το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα παραχωρήσει προς αξιοποίηση.

● Τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα τα μοιράζονται 50-50 Κράτος και Εκκλησία.

Αντιδράσεις

Και ο αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, αφού εκτιμούν ότι κλείνουν ιστορικές εκκρεμότητες με έναν τρόπο που φέρνει οφέλη και στις δυο πλευρές. Ωστόσο, και παρόλο που η Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε τη συμφωνία ως «οδικό χάρτη», η βάση των ιερέων έχει ξεσηκωθεί, αφού τη φοβίζει το γεγονός ότι θα χάσει το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ορισμένοι μητροπολίτες εγκαλούν τον αρχιεπίσκοπο ότι διαπραγματεύτηκε με τον πρωθυπουργό πίσω από κλειστές πόρτες και παραβίασε την αρχή της συνοδικότητας που τον θέλει πρώτο μεταξύ ίσων.

Το Φανάρι κρατά στάση αναμονής, αλλά διέρρευσε η δυσαρέσκειά του - με δεδομένο ότι οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες. Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίουσυγκαλείται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να συζητήσει την πρόταση συμφωνίας.

Το σωματείο των ιερέων δρομολογεί συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Την Τετάρτη οι ιερείς του λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του συνδέσμου τους για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της  Ντίνας Δασκαλοπούλου, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: