5.11.18

Ισορροπίες «τρόμου» στην ανατολική Μεσόγειο...

Τι ζητάει ο Ερντογάν...

Με «καζάνι που βράζει»  μοιάζει η ανατολική Μεσόγειος από τη στιγμή που το γεωτρύπανο της Exxon Mobil  κινείται με κατεύθυνση το οικόπεδο  10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχει προγραμματιστεί  στις 15 Νοεμβρίου να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση. 

Το ερώτημα για το...
πόσο μπορεί η Άγκυρα να «τραβήξει το σχοινί» από τη στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός προστατεύεται από το ναυτικό των ΗΠΑ είναι δύσκολο να απαντηθεί αν και έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως είναι μια ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τις παρενοχλήσεις προς το ιταλικό γεωτρύπανο  της εταιρίας ENI πέρυσι τον Φεβρουάριο. 

Το γεγονός πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα έχουν ανακοινώσει πρόσφατα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει εκατέρωθεν με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον ενδεχομένως να είναι ένα καλός οιωνός για την εύθραυστη ισορροπία που διαμορφώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την Ουάσινγκτον έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» μέσω του State Department και του Πενταγώνου  πως η πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει τοποθετηθεί  το γεωτρύπανο θεωρείται αμερικανικό έδαφος όπου εργάζονται Αμερικανοί πολίτες και υπήκοοι.

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν  δυναμιτίζoυν ακόμα πιο πολύ το κλίμα τη στιγμή που τα διπλωματικά γραφεία Αθήνας και Άγκυρας προσπαθούν να βρουν την ημερομηνία για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη. «Όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη ότι πρέπει να έχουμε ισχυρό στόλο. Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα στην ανατολική Μεσόγειο να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο. Το πλοίο μας δείχνει την ισχύ μας», είπε ο Σουλτάνος προβάλλοντας  παράλληλα το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του και προβλέποντας ένα θερμό φθινόπωρο στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως στους ίδιους υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και πρώην επιτελάρχη  Χουλουσί Ακάρ.

Στην περιοχή βρίσκονται πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας αφού είναι σε εξέλιξη η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2018».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν και επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους σε αυτή την λεπτή φάση που βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις με την Τουρκία διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν πως ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Η κινητικότητα στην περιοχή είναι μεγάλη με ανώτερους αξιωματούχους της Exxon Mobil να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση . Την Τρίτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα υποδεχτεί στις ΗΠΑ τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και θεωρείται μια καλή ευκαιρία να οριοθετηθούν οι κινήσεις των δυο πλευρών σε σχέση με την Τουρκία.  Ο Πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες  δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών μας συμπράξεων με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης και βεβαίως το τονίζω και με την επίλυση του κυπριακού και με την Τουρκία».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  «Μπαρμπαρός»  παραμένει νοτιοδυτικά της Κύπρου που βρίσκεται  στο ανατολικότερο άκρο της ελληνική υφαλοκρηπίδας, ενώ το πλωτό γεωτρύπρανο «Φατίχ» είναι στον κόλπο της Αττάλειας. Η Κυπριακή δημοκρατία με Navtex  έχει δεσμεύσει την περιοχή γύρω  από τα επίμαχα οικόπεδα από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μιλούν για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν θα βγει τόσο εύκολα από αυτό το παιχνίδι. Το «Μπαρμπαρός» έχει επιλέξει να πλέει στα οικόπεδα 4 και 5 τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμα σε ξένες εταιρίες για εκμετάλλευση. Ασφαλώς οι πορείες των ερευνών σε λίγες ημέρες στο κομμάτι  10, αλλά και τον Ιανουάριο θα κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα μέτωπα με την Άγκυρα είναι πολλά αφού ο Χουλουσί Ακάρ πρόσφατα είχε παρουσιάσει μια σειρά από χάρτες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή η ΑΟΖ τους εφάπτεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου και της Λιβύης. Είναι μια νέα προσπάθεια των Τούρκων να «γκριζάρουν» μια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της Κρήτης;  Κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια αυτή τη στιγμή περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις του Σουλτάνου που επαναφέρει και την αποστρατικοποίηση των νησιών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: