22.11.18

Εμπρηστικός Γιλντιρίμ...


«Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» επέμεινε προκλητικά την Πέμπτη ο...
πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».

Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης για το ερευνητικό σκάφος Koca Piri Reis, ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Όπως είπε «στην περιοχή της Κύπρου υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας».

«Επομένως, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" με τον Νότο» ισχυρίστηκε.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι οι ξένες εταιρείες που συμμετέχουν θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.

«Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες», τόνισε.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: