2.11.18

Οι τελικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση...

Στη δημοσιότητα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο με τις τελικές προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο συνοδεύεται από τις...
50 απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, (παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες), προβλέπεται η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους καθώς και η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Επίσης, είναι υποχρεωτικά αιρετός ο πρωθυπουργός, οι θητείες για τους βουλευτές είναι μέχρι τρεις (ο περιορισμός δεν ισχύει για αρχηγούς κομμάτων και πρώην πρωθυπουργούς) ενώ υπάρχει θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένα Κοινοβούλιο, αυτήν της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ετοιμάζεται να εισέλθει από την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Ελλήνων.

Αρχής γενομένης από την πρόταση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και με τον πρόεδρο της Βουλής να ζητεί αμέσως μετά από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα επιληφθεί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός θα είναι ανάλογος της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές -όπως και σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: