12.11.18

Περαιτέρω έρευνα...

...κι εξειδίκευση ευθυνών για Σαλμά και Βορίδη...

«Περαιτέρω έρευνας» χρήζει ο τρόπος κοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην...
Υγεία. Η πλειοψηφία της Εξεταστικής υπογραμμίζει την ανάγκη εξειδίκευσης των ευθυνών τόσο του Μάριου Σαλμά που εκμεταλλεύτηκε επιχειρηματικά μία «καταφανώς λαθεμένη και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγηση», όσο και του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη ο οποίος εξέδωσε την σχετική υπουργική απόφαση «παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν».

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής επισημαίνει επίσης ότι χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες και των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, αλλά και «κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος». Η πλειοψηφία της Εξεταστικής τονίζει ότι τα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο λόγω της υπερκοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο «ακόμα και δια της δικαστικής οδού» και σημειώνει ότι πρέπει να εξεταστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων εταιρειών και τα ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς σε φυσικά πρόσωπα.

Οι αναφορές στα μη πολιτικά πρόσωπα

Εκτός από τους δύο βουλευτές της Ν.Δ., το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής κάνει αναφορά και στους πρώην προέδρους του ΚΕΣΥ Παναγιώτη Σκανδαλάκη και του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, αλλά και στο Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Σχετικά με τον Π. Σκανδαλάκη, η πλειοψηφία της Εξεταστικής παρατηρεί ότι δημιουργείται «ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου» στην διαμόρφωση της επιστημονικά ανυπόστατης σύγχυσης μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης που οδήγησε στην υπερκοστολόγηση.

Σχετικά με τον Δ. Κοντό η πλειοψηφία της Εξεταστικής επισημαίνει ότι συνήφθη σύμβαση με το εμπλεκόμενο ιατρείο παρότι «δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων». Για τον ΙΣΑ, η πλειοψηφία της Εξεταστικής υπογραμμίζει ότι «ελέγχεται για την αδειοδότηση της συστέγασης ιατρείων ως ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο».

«Τυπικό δείγμα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος»

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής τονίζει ότι το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων «αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας». Η πλειοψηφία της Εξεταστικής σημειώνει ακόμη ότι το σκάνδαλο αυτό «καταδεικνύει την ύπαρξη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ενός κραταιού, στρεβλού και εν τέλει αντιδημοκρατικού πλέγματος τρόπου διοίκησης, λήψης αποφάσεων και επιχειρείν».

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: