14.11.18

Πολιτικός εκφυλισμός...

Στην πολιτική ισχύει ένας απαράβατος κανόνας: όταν μια πολιτική εξουσία, ένα κόμμα παράγει πολιτική, παρεμβαίνει αποφασιστικά στις εξελίξεις, διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις και...
λύσεις, προβάλλει τις αξίες και το όραμά του για το αύριο, ενώ την ίδια ώρα ο πολιτικός του αντίπαλος όχι μόνο δεν αντιπαραθέτει προτάσεις και λύσεις αλλά «αποσύρεται» από την πραγματικότητα, αρκούμενος στην υπονόμευση και σε μια τυφλή και άνευ όρων και ορίων σύγκρουση, τότε έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο του πολιτικού και ιδεολογικού εκφυλισμού.

Η ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη ΝΔ αποτελεί ένα κατεξοχήν παράδειγμα πολιτικού εκφυλισμού. Η ηγεσία της και οι προπαγανδιστικοί της μηχανισμοί δεν απευθύνονται ευθέως στην κοινωνική-εκλογική της βάση με προγράμματα και θέσεις. Αντίθετα επιδιώκουν και προσδοκούν να λάβουν την ψήφο των πολιτών ως άρνηση και απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και όχι ως θετική επιλογή προς το κόμμα της ΝΔ και την ηγεσία του. Αυτή ακριβώς η αρνητική «στρατηγική» οδηγεί ευθέως στον πολιτικοϊδεολογικό εκφυλισμό της ΝΔ και στον πλήρη εξευτελισμό των πρακτικών και της στάσης της σε μείζονος, μάλιστα, σημασίας προβλήματα. Πώς και πότε όμως το φαινόμενο του πολιτικού εκφυλισμού εκδηλώνεται στην ηγεσία και στο κόμμα της ΝΔ;

Όταν διαδραματίζουν συνειδητά τον ρόλο του εθνικού προβοκάτορα, καλώντας τους ξένους επενδυτές να μην έρθουν στη χώρα, γιατί «η ελληνική κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία», και ταυτόχρονα ικετεύουν τους ξένους ηγέτες να περικόψουν τις συντάξεις. Όταν, ταυτόχρονα, λοιδορούν και απαξιώνουν ξένους ηγέτες και θεσμικούς ευρωπαϊκούς παράγοντες που τολμούν να διατυπώσουν θετικές κρίσεις για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Όταν άγονται και φέρονται από τους ολιγάρχες και τα «διαπλεκόμενα», όταν εμπλέκονται «μέχρι τον λαιμό» σε σκάνδαλα, όταν έχουν μετατρέψει την ατιμωρησία και τον ευτελισμό του νόμου σε καθεστώς, το οποίο μάλιστα επιδιώκουν να διαιωνίσουν.

Όταν δεν σέβονται και δεν διστάζουν να «εργαλειοποιούν» το ίδιο το Σύνταγμα ή την Εκκλησία προκειμένου να εντάξουν και να χρησιμοποιήσουν ως «πολεμικό εφόδιο» στο πλαίσιο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου κάθε ύπατο θεσμό, κάθε «ιερό και όσιο».

Όταν υιοθετούν ή και κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις ή διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών των ολιγαρχών, οι οποίοι έχουν αναλάβει «αντ’ αυτών» το έργο της ανατροπής της κυβέρνησης. Όταν η απαξίωση και ο ευτελισμός της δημόσιας ζωής, ο «πολιτικός βούρκος» αποτελούν γι’ αυτούς τον ζωτικό πολιτικό τους χώρο.
Όμως ο πολιτικός εκφυλισμός της ΝΔ και της ηγεσίας της δεν στρέφονται μόνο προς το «περιβάλλον» της. Αφορά κατεξοχήν στο εσωτερικό της, στην ίδια της την υπόσταση και στην προοπτική της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί απλώς ένα «προϊόν συμβιβασμού», ένα «εργαλείο» στη μάχη για την παλινόρθωση. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς (και η ακροδεξιά του) ονειρεύεται την επάνοδό του στην ηγεσία της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δρομολογήσει τον υιό της προς την ίδια κατεύθυνση… Οι δε «καραμανλικοί» επιδιώκουν τη ρεβάνς για τον παραμερισμό τους και την ακροδεξιά αλλοίωση της ΝΔ… Αυτό είναι το ενδογενές πεδίο του πολιτικοϊδεολογικού εκφυλισμού της ΝΔ, το οποίο και προφανώς θα έχει «συνέπειες» στην εκλογική αναμέτρηση…

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο» ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση προωθούν και λύνουν προβλήματα, παρεμβαίνουν και επουλώνουν σταδιακά τις «πληγές» και τα κοινωνικά «ρήγματα» των μνημονίων, απευθύνονται άμεσα και με ειλικρίνεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, έχουν αίσθηση και γνώση των ιστορικών προτεραιοτήτων και δυσκολιών και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν.

Κι απέναντι η ΝΔ και η ηγεσία της, συνεπικουρούμενες από τις κομματικές τους «βακτηρίες», «εκπέμπουν» το ψεύδος, τον διχασμό, την καταστροφολογία.. την μεγάλη άρνηση… Κι αυτήν ακριβώς την άρνηση θα την εισπράξουν αυτούσια την κατάλληλη ώρα…

Μενέλαος Γκίβαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: