27.11.18

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ...











...άνοιγμα στη βάση του...

Η αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ κατέστη εμφανής τις τελευταίες μέρες. Από τις...
προτάσεις ενότητας και επικλήσεις στην ανάγκη σύμπτυξης «προοδευτικού μετώπου», περάσαμε στη μετωπική σύγκρουση και την ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Ωστόσο, η σύγκρουση αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή. Στο επίπεδο της βάσης συνεχίζονται τα κεντροαριστερά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταύτιση με ΝΔ

Οι τόνοι που υιοθετεί το Μαξίμου απέναντι στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι υψηλότεροι από ποτέ. Κάθε μέρα στελέχη της κυβέρνησης εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έχουν σταματήσει τα καλέσματα κοινής δράσης. Ο πυρήνας αυτών των επιθέσεων είναι ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται εκτός «γραμμής» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (η οποία φλερτάρει πολιτικά με τον κ. Τσίπρα) και ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε η ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον 9,84 και τον Βασίλη Πάικο: «Για εμάς το ζήτημα δεν είναι η προσέγγιση με μια πολιτική ηγεσία, η οποία έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές. Ήδη, από το 2011 και προϊόντος του χρόνου το επιβεβαιώνει αυτό και συνεχίζει με ακόμα πιο σαφή πολιτική πρόθεση να ταυτίζεται με τη ΝΔ, είτε του κ. Σαμαρά, είτε του κ. Μητσοτάκη. Πλέον, δυσκολεύεται κανείς να παρακολουθήσει ή μάλλον δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει και την παραμικρή πολιτική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.»

Οι αιτίες

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ:

Πρώτον, η εκτίμηση ότι η Χαριλάου Τρικούπη «έχει κάνει τις πολιτικής επιλογές της», όπως λέει ο κ. Τζανακόπουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης, ενώ σε όλα τα μείζονα ζητήματα συμφωνεί με τη ΝΔ.

Δεύτερον, η προσπάθεια που έκαναν παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη να υπονομεύσουν τις αυτοδικοικητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τρίτον, οι δημοσκοπικές ενδείξεις ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συμπιεστεί από τον νέο δικομματισμό σε ποσοστό κάτω του Σεπτεμβρίου του 2015, ειδικά αν προκύψουν και άλλες περιπτώσεις διαφοράς που αφορούν στελέχη του.

Όσο πλησιάζουμε λοιπόν στις κάλπες, τόσο πιο σκληρή θα γίνεται η αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: