26.11.18

Ευθύνες και προστασία πρώτης κατοικίας...

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση του...
νόμου Κατσέλη, με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό που αφορά ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στους έχοντες που χρωστούν εκατομμύρια, έχουν να τα πληρώσουν, αλλά δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.

Ο λόγος γίνεται για τους μισθωτούς, για εκείνους που έχουν δοκιμαστεί και εξακολουθούν να δοκιμάζονται από την κρίση. Για εκείνους που πληρώνονται με 400 ή 500 ευρώ τον μήνα ή –ακόμα χειρότερα– παραμένουν άνεργοι.

Είναι εκείνοι που επένδυσαν τα όνειρα και τις οικονομίες μιας ζωής σε ένα κεραμίδι. Αυτοί που δυστυχώς, στην πορεία, έχασαν τη δουλειά τους και το βιοτικό επίπεδό τους μειώθηκε δραματικά.

Κάπως έτσι έμαθαν καλά τις εταιρείες είσπραξης, αυτή την άθλια «φάμπρικα» που ξεπήδησε παντού στη χώρα και κλήθηκε να δείξει το άλλο πρόσωπο της εκάστοτε «ευγενικής» και «φιλικής» προς τον πελάτη τράπεζας που βλέπουμε στις διαφημίσεις: το πρόσωπο της απειλής.

Στην Ελλάδα ποτέ δεν έγινε λόγος για εκείνους που τη χρυσή περίοδο της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όταν η Οικονομία «πετούσε», μοίραζαν δάνεια, δεξιά και αριστερά χωρίς φειδώ, με εγγύηση «αέρα» σε κάποιες περιπτώσεις. Για εκείνους που έστελναν ταχυδρομικά (!) εγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες στον κόσμο.

Για εκείνους που, όπως έλεγε και ένα παλιό τραπεζικό στέλεχος, έδιναν δάνεια ακόμα και στα αδέσποτα που περνούσαν έξω από την τράπεζα.

Δεν έγινε λόγος, αλλά δεν υπήρξε και ποτέ έλεγχος, καμία κύρωση. Αρκούσε ένα ταλαιπωρημένο εκκαθαριστικό μισθωτού για να γίνεις ο καλύτερος πελάτης της τράπεζας και να γεμίσεις με δάνεια και κάρτες.

Κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Στη γιγάντωση των «κόκκινων δανείων» και στις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών. Μάλιστα, οι δυο πρώτες δεν συνδέθηκαν με τη μείωση των «κόκκινων δανείων», μολονότι αυξάνονταν ραγδαία. Η πρώτη κατοικία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει την Ιφιγένεια αυτού του πλαισίου.

Δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε η Ισπανία του Ραχόι. Και αυτό οφείλει να το θυμάται η κυβέρνηση και να προχωρήσει πολύ σύντομα στη διάδοχη κατάσταση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: