23.11.18

Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα...













Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των...
υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο.

Η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου αυξάνει τη δυναμικότητα του σταθμού από 130.000 σε 225.000 κυβικά και τη δυνατότητα αεριοποίησης από 1.000 σε 1.400 κυβικά την ώρα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων που μπορούν να υποδεχθούν πλοία με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Ο τερματικός σταθμός του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει πλέον δυνατότητα υποδοχής 7 εκατ. κυβικών, από τα οποία τα δύο προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα θα εξάγονται σε βαλκανικές χώρες, καλύπτοντας το 30% των αναγκών τους.

«Είναι το πολυτιμότερο ‘‘πετράδι’’ στο ‘‘στέμμα’’ του Εθνικού συστήματος φυσικού αερίου», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εγκαινιάζοντας χθες με ηλεκτρονική ταμπλέτα την τρίτη δεξαμενή.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μίγματος, όπου το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο και ήδη σχεδιάζεται η ανάπτυξη εσωτερικού δικτύου διανομής σε 18 πόλεις.

Συνδέεται επίσης με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ΔΕΣΦΑ, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο τριών από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας στα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας στα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα | ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


«Ο σταθμός είναι ο μοναδικός στα Βαλκάνια και ένας από τους 13 που υπάρχουν στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας και ανακοίνωσε ότι προχωρά ο προβλήτας εφοδιασμού μικρών πλοίων που θα φέρει το φυσικό αέριο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Την ευρωπαϊκή στήριξη στο έργο μετέφερε ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ με χθεσινή δήλωσή της η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου επισημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πύλη για την παροχή φυσικού αερίου και οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η επένδυση κόστισε 143 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 35% καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ, τα 80 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και το υπόλοιπο ποσό από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

ΔΕΠΑ και ΕΠΑ

Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής, που ανήκε στη Shell, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.

Η εταιρεία είναι κερδοφόρα, με συνεχή βελτίωση όλων των δεικτών, ενώ την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο ένα δισ. ευρώ, λόγω της διείσδυσης του φυσικού αερίου στον ενεργειακό τομέα.

Η βασική ιδέα είναι να διασπαστεί η ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια και ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζει τροπολογία, η οποία πιθανότατα θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ΙΓΜΕ και σε γενικές γραμμές θα προβλέπει:

● Τη συγκρότηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι εγκαταστάσεις και η συμμετοχή ιδιωτών θα φτάσει το 14%.

● Τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 50,01%.

Χαρά Τζαναβάρα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: